Grčki premijer započeo historijsku posjetu Sjevernoj Makedoniji

02 Apr 2019
Foto: EPA
Vrijeme čitanja: 1 min

Grčki premijer Aleksis Cipras doputovao je danas u Sjevernu Makedoniju u historijsku posjetu kojim se okončava višedesetljetna svađa oko imena države.

Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji.

Službena Atena smatra da ime Makedonija pripada njezinoj povijesnoj baštini i zato je sjevernoj susjedi odricala pravo korištenja tog imena otkako je ova proglasila neovisnost 1991. i konačno je usuglašen kompromisan prijedlog Sjeverna Makedonija.

Na prvom uopće putovanju nekog grčkog čelnika susjednoj državi, Cipras je stigao u pratnji deset ministara i više desetina poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje u poljoprivredno-prehrambenom, energetskom te sektoru infrastrukture.

Uz sjeveromakedonskog kolegu Zorana Zaeva, grčki premijer želi dokazati da će gospodarstva obiju zemalja profitirati iz sporazuma kojim je okončana politička svađa duga gotovo tri desetljeća.

“Ovo je historijska posjeta”, rekao je Cipras jučer u intervjuu za službenu makedonsku agenciju MIA-u i pozdravio “novu budućnost” dviju “partnerskih i savezničkih” zemalja.

Nakon političkih razgovora, dvojica premijera danas će nazočiti gospodarskom forumu.

Zaev je rekao da će njegova zemlja “imati goleme gospodarske prednosti” od sporazuma. Grčke tvrtke već su obećale uložiti više od “500 miliona eura” u energetski sektor, istaknuo je makedonski premijer.

Nakon sporazuma iz juna 2018., dvojica premijera primila su čestitke iz cijelog svijeta, uprkos tomu što su obojica pretrpjela kritike nacionalista u svojim državama.

Cipras i Zaev predloženi su i kao kandidati za Nobelovu nagradu za mir.

Unatoč tomu, nezadovoljstvo je opipljivo u obje države. U Makedoniji dio javnog mnijenja smatra da je Skoplje učinilo previše ustupaka Ateni. Predsjednik Đorge Ivanov blizak oporbenoj desnici, simbolički odbija parafirati zakone koje je usvojio parlament zemlje koja je promijenila ime.

Cipras je pak jučer priznao da “velik dio grčkog naroda još izražava ozbiljnu zabrinutost” zbog sporazuma.

“Naša je odgovornost, moja i Zoranova, dokazati da naše nacije mogu imati samo koristi od puta koji smo otvorili”, rekao je Cipras za MIA-u, prenosi Hina.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK