RASKOL U SARAJEVSKOJ SDA: Efendić ili Izetbegović?

14 Feb 2020
FOTO: Efendić, Izetbegović (Graphic TBT), izvor: thebosniatimes.ba
Vrijeme čitanja: 2 min

„Bio si lav, sad si SDA!“ reći će za načelnika općine Novi Grad, Semira Efendića, Elmedin Dino Konaković svojevremeno u TV emisiji Face TV-a. Na taj način je Konaković svog bivšeg stranačkog kolegu javnosti želio predstaviti kao nekoga ko je odstupio od nekadašnjih svojih uvjerenja i potpuno počeo postupati u skladu sa uobičajenim SDA svjetonazorom i metodama ponašanja. I činilo se kako je Semiru Efendiću to i dosta dobroga donijelo. Dugo vremena je djelovao kao da će Semir Efendić, u političkom smislu, daleko dogurati, a uspon će kulminirati njegovom pozicijom nosioca liste i najavom da će upravo on biti naredni premijer Kantona Sarajevo.

Međutim, da je politika varljivo područje bavljenja pokazuje i proteklih nekoliko mjeseci. Jedna od najglasnijih osoba poslije proteklih općih izbora, nesuđeni premijer najbogatijeg kantona u državi, iznenada će medijski nestati. Običnim građanima, naročito stanovnicima Novog Grada, bit će nejasno zašto se više „najpopularniji načelnik“ ne pojavljuje u medijima, ali će primijetiti da drugi Efendićev mandat nije ni sličan prvom. Iako je i u prvom mandatu Efendić u suštini samo „pokupio kajmak“ prerežući vrpce otvaranja na projektima koje je pokrenuo njegov prethodnik Damir Hadžić ili pokrećući projekte koje mu je ovaj ostavio u ladici jer ih nije mogao ostvariti pored nekooperativnog Općinskog vijeća u kojem je većinu imala SDA, u drugom mandatu Efendić nije uradio ništa. I ono malobrojno projekata što je pokrenuto, bit će pokrenuti zahvaljujući Vladi KS, a naročito SDP-ovom ministru Adnanu Šteti. A i kako bi nešto konkretno uradio kada je sve svoje vrijeme i energiju posvetio ličnom političkom projektu – poziciji premijera KS.

No, da se vratimo na uvodno razmatranje. Nepoznanica je javnosti da je lično Bakir Izetbegović Efendiću obećao premijersko mjesto ukoliko ovaj kao nosilac liste ostvari 50 hiljada glasova na posljednjim opštim izborima. Nakon što je ovaj to i ispunio, ostat će ipak kratkih rukava, jer će vlast formirati nekadašnja „Šestorka.“ Prozivat će, žalit će se, jadikovat će i organizirat će vanredne press konferencije, ali to Efendiću neće pomoći – premijer KS će postati Edin Forto. Ipak, mukotrpnim radom SDA iza scena, te izdajom DF-a i SBB-a, SDA će doći u priliku da fomira skupštinsku većinu, obori Vladu Edina Forte i da za premijera najavi – Marija Nenadića.

Neupućenom posmatraču sa strane ostat će nejasno, zašto budući premijer neće postati čovjek koji je lično svojoj stranci donio preko 30 hiljada glasova? Javna je tajna da Bakir Izetbegović zbog svoje supruge ne simpatiše novogradskog načelnika i da je obećanje o premijerskoj poziciji dato neiskreno. Da je ovo tačno, potvrđuju i dešavanja oko unutarstranačkih izbora za predsjednika SDA Kantona Sarajevo. Tako će se na ovu, jednu od najznačajnijih pozicija unutar SDA, kandidirati sa jedne strane Efendić, a sa druge strane Fikret Prevljak. Efendića otvoreno podržava niko drugi do Aljoša Čampara, jedan od glavnih favorita za nasljednika Izetbegovića, dok Prevljak ima otvorenu podršku najutjecanije žene u SDA, Sebije Izetbegović. Njena neskrivena ambicija jeste zauzeti poziciju potpredsjednice SDA KS pri čemu ne želi da iznad nje u hijerarhiji bude „neposlušni“ Efendić. Kako, pak, nijedna od dvije struje nije sigurna da ima dovoljan broj delegata na svojoj strani, najavljena izborna konvencija se konstantno prolongira. Iako je trebala biti održana još prošle godine, do održavanja nije došlo, a jednu od glavnih prepreka predstavlja što čak 25 od 90 delegata čine delegati iz Efendićeve SDA Novi Grad.

Kada će izborna konvencija biti održana, ne zna se, ali da poslije nje više ništa neće biti isto unutar sarajevske SDA, to je nesporno. Ko zna, možda se nakon svega pojavi novi NIP ili postojeći dobije neočekivana pojačanja.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK