Koju to Domovinu pozdravlja SDA omladina?

13 Jun 2018
Vrijeme čitanja: 1 min

Na društvenim mrežama je od nedavno dostupan interni dokument Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) kojim se članovima dostavlja instrukcija da “ (…) budu na punom raspolaganju u online prostoru, da su informatički pismene”, te da vrše propagandne aktivnosti po instrukcijama kao “(…) tim za kreiranje mijenja i rad na društvenim mrežama (…)”. U prevodu, Asocijacija mladih SDA je oformila tim osoba koje imaju zadatak da, najvjerovatnije putem većeg broja lažnih profila na društvenim mrežama, generiranjem lažnih vijesti, fotomontažama viber i facebook razgovora nameću stranačku ideologiju i stavove široj javnosti. Napominjemo da zvanična kampanja nije počela iako možemo svjedočiti kampanji putem društvenih mreža počinje.

Jedino ispravno za zbunjenu javnost jeste da svoje mišljenje gradi na provjerenim vijestima iz povjerljivih, zvaničnim saopštenjima institucija i medijskih kuća, te da ne vjeruju u servirano “javno mijenje”.

Ovakvim postupcima svjedoci smo da su i rukovodstva političkih podmladaka, koja bi trebala predstavljati progresivni dio društva je ipak prisiljena na ponašanje u granicama sistema koje im postave nadređeni. Time postaju regresivni i mationete osoba kojima je dobro u Bosni i Hercegovini, osoba koje žive u nekoj virtualnoj realnosti. Funkcioneri nisu u kontaktu sa realnošću života u Bosni i Hercegovini, pa su tako mnogi korištenjem službenih automobila u privatne svrhe, zaboravili na visoke cijene goriva, na neuređen i zastario javni prevoz; korištenjem službinih telefona, zaboravili su kako je plaćati račune za telefon; trošenjem reprezentacije kabineta na ugostiteljske usluge nesvjesni su postojanja velikog broja stanovništva koje se prehranjuje artiklima na akciji koji su pred istek roka, korištenjem uredskog materijala za svoju djecu štampaju seminarske, knjige i radne materijale, izolovani su od loših uvjeta rada običnih radnika u svojim dobro klimatizovanim i skupo opremljenim kancelarijama, izlaze sa posla kad požele i imaju slobodan vikend.

Najgore od svega jeste što predsjednik AM SDA Salko Zildžić, svoj politički podmladak na plasiranje lažnih informacija motiviše fikcijom koju sam kreira jer kako se navodi u saopštenju “(…) narod postaje žrtva speciijalnog rata koji se vodi protiv njega”, zbog toga jer je stranka “(…)pod medijsko-obavještajnom blokadom”, uz zavštak teksta ratnom retorikom kao stilskom figurom, za poboljšanje umjetničkog dojma.

Ne čudi kako tridesetosmogodišnji “omladinac” Zildžić svoje pismo završava retrogradnom ratnom retorikom i pozdravom domovini. Zidlžićevu domovinu mladi napuštaju zbog politika koje u kontinuitetu od rata na ovamo provodi stranka koje je član i u kojoj je od 2006. državni funkcioner i službenik.

Možda je ipak Zildžić u pravu. Možda mladi ne napuštaju domovinu, nego idu na mjesto koje se zaslužuje zvati Domovinom. Stoga ovaj tekst valja završiti retoričkim pitanjem: Koju domovinu pozdravlja Zildžić?

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK