“Lijevi” DF i SD protiv povećanja dječijeg doplatka

02 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Da je odrednica “ljevica” za većinu političkih organizacija u našoj zemlji samo deklarativnog karaktera svjedočimo iz dana u dan. Međutim, najsvježiji primjer koji nam dolazi iz Tuzlanskog kantona još jednom vrlo zorno pokazuje koliko je u praksi moguće dovesti stranke ljevice u apsurdno kontradiktorne međusobne pozicije. Naime, na 11. redovnoj sjednici Skupštine TK između ostalih raspravljalo se i o inicijativi za povećanje dječijeg doplatka. Prijedlog je došao od  opozicione Socijaldemokratske Partije BiH (SDP) i odnosio se na povećanje sa 20KM na 40KM. Pri tome je sam prijedlog predstavljen kao “minimum minimuma” koji se može učiniti u ovome trenutku za jednu od najugroženijih kategorija našeg društva – djecu.

Međutim, da “minimum minimuma” za neke druge “socijaldemokratske” stranke ne predstavlja prihvatljiv (dječiji) zalogaj, pokazalo je odbijanje navedene inicijative od strane stranaka koji čine većinu u Skupštini TK. Među njima su i Demokratska Fronta i Socijaldemokrate BiH (zastupnici koji su ranije ove godine zbog odbijanja SDP-a da formira vlast sa SDA napustili stranku i formirali novu). Dvije stranke čije rukovodstvo i članovi za sebe itekako vole reći da su “prava ljevica.”

Tako se u BiH desi da su jedni socijaldemokrati za a drugi protiv interesa djece. Postavlja se time sasvim zdravorazumno pitanje: ako povećanje dječijeg doplatka nije socijaldemokratsko pitanje koje treba podržavati u svakom slučaju, šta onda jeste pitanje koje će domaće stranke čini strankama “ljevice”?

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK