Darijan Kos: Treba li SDA podržati Željka Komšića?

15 May 2018
FOTO: Kliker.info

Kandidaturom Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva ustalasale su se sve niti medijske i političke sprege. Mediji koji opslužuju SDA, poput Slobodne Bosne pokušavaju iznaći siguran požarni put za Denisa Zvizdića, dok mediji koji opslužuju Demokratsku frontu, poput Žurnala, pokušavaju proglasiti Denisa Bećirovića pomagateljem ustašstva.

Razlog leži u matematici glasova i predikcijama o mogućem pobjedniku. Denis Bećirović ima podršku iz nekoliko razloga. Jedan od njih vezan je za njegovu nacionalno orijentiranu retoriku i izrazit populizam. Njegov imidž gradi i činjenica da nema iza sebe kriminalni dosije, nikakve navode o nepoštenju i malverzacijama. Međutim, svoje populističke eskapade će morati zamijeniti konkretnim rješenjima i multietničkom politikom u skladu sa profiliranjem stranke. Ukoliko se to ne desi, argumenti koji će biti korišteni protiv njega su manjak inicijativa u Parlamentu, identitarna politika i zapostavljanje socijalne, ljevičarske komponente uz jasan plan provedbe. Moguće je da mu je SDP dao odlično rješenje u vidu Plana 10, jer Komšić i Zvizdić nemaju ponuditi ništa slično.

Za Denisa Zvizdića, optuženog za brojne afere, to je nepremostiva prepreka. Zasad je Bećirović daleko ispred Denisa Zvizdića i Željka Komšića, koji u njemu vide nesavladivog protivnika, što posebno dolazi do izražaja ovih dana u napadima na SDP.

Denis Zvizdić pokazao se nesposobnim političarem koji ne poznaje diplomatiju, gubi sve ključne bitke na polju osnaživanja državnih interesa, te istovremeno vodi klanovsku politiku u SDA, zbog čega je u sukobu sa Sebijom Izetbegović, stvarnom vladaricom stranke.

Željko Komšić se pokazao kao najveći neradnik na poslijeratnoj političkoj sceni. Bez inicijativa, sa ogromnim populizmom i ratnom retorikom glasove bi mogao dobiti samo od glasačkog tijela dijela SDP-a i građanskih stranaka koji oštro negoduju nad Čovićevim separatizmom. Međutim, kandidaturom Denisa Bećirovića ta opcija više ne postoji, zbog čega kreće otvoreni medijski napad.

Aktivnost koju sprovodi Avdo Avdić, bivši novinar hrvatskog generala Živka Budimira, a trenutni novinar DF-a, neviđen je salto mortale. Tako je dojučerašnji novinar filoustaškog generala odjednom stao na branik BiH i postao zaštitnik Zlatnog ljiljana, optužujući Denisa Bećirovića da pomaže neoustašku politiku Dragana Čovića. Kao glavni razlog za podršku Komšiću je naveo dva metka i Zlatni ljiljan. Teško je vjerovati u uspjeh pokušaja Avde Avdića da se SDP proglasi ustaškom strankom.

Male su šanse da će Željko Komšić uspjeti da pobijedi Dragana Čovića, niti je jasno zašto očekuje milostinju od glasača SDP-a nakon napuštanja te stranke. Ako se sjetimo da su upravo SDA i DF dali svu moć Draganu Čoviću 2014. godine, ne treba se čuditi otkud tolika moć lideru HDZ-a. SDA i DF beru plodove vlastitih odluka, a svoje poraze žele isporučiti nekome trećem.

Postoji rješenje kojim će Željko Komšić postati član Predsjedništva. Ukoliko SDA odustane od kandidature, izvini se građanima što je dala svu moć u ruke Draganu Čoviću i pozove građane da glasaju za probosansku opciju, on će postati član Predsjedništva. To bi bila odgovorna politika SDA prema državi BiH. Takav potez bi HDZ koristio kao dokaz da su majorizirani, no s obzirom da već koriste tu retoriku, prijete blokadama, teško da bi se moglo čuti nešto gore.

Simptomatično je da Željko Komšić nikada ne napada SDA, a njegovi kadrovi se druže, slikaju i sjede za Aljošom Čamparom, te da je govor Željka Komšića prepisani patriotski govor Bakira Izetbegovića, što ovaj potez čini logičnijim nego li izgleda. Veliki broj glasača odustao je od podrške Komšiću upravo iz navedenih razloga. Uzme li se u obzir da je Demokratska fronta doživjela kadrovski raspad, a bez stranke se ne može pobijediti na izborima, Komšić srlja u propast koju je sam prouzročio. Ustaška politika HDZ-a trebala je biti uništena ranije, u ono vrijeme dok je Komšić spavao u Parlamentu umjesto radio na tome.

Neracionalan je nastup Željka Komšića koji optužuje sve druge, osim samog sebe, za poziciju u koju je dospio. Tako je po novinarima DF-a Denis Bećirović skoro ustaša, a Boriša Falatar čovjek Dragana Čovića. U svemu tome se vidi panika lidera DF-a, a panika je najbolji način kako pred glasačima predskazati vlastiti poraz.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK