Smije li Gradonačelnik Goražda tražiti pomoć od Srbije?

26 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Kao što svjedočimo zadnjih dana u medijima je prisutan javni linč na Gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića zato što je zatražio pomoć od Srbije u vidu testova, respiratora i dezinfekcionih sredstava u borbi protiv korona virusa.

S obzirom na situaciju u BPK odgovor na pitanje iz naslova je vrlo kratak i jasan: Da, smije i mora. Zašto? Zato što je situacija krajnje alarmantna, jer su mnogi bili u istoj prostoriji sa zaraženom direktoricom Ginexa, pa čak i prvi pomoćnici gradonačelnika, tako da je tendecija rasta broja zaraženih u ovom gradu vrlo moguća. Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović je vrlo odgovorno poslao dopise istog sadržaja na 52 adrese, a među kojim i svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te i mnogim drugim državama, a doživio je ignorantski status od nivoa FBiH, što je skandaloznije od same vijesti o Vučiću.

Kao što sam Ramović navodi u Goraždu respiratora i testova nema uopće, a postoje i problemi sa nabavkom dezinfekcionih sredstava, iako nas federalna vlada ubjeđuje da testova ima dovoljno. Javni linč, pa čak i prijetnje od tog istog Sarajeva koje je zaboravilo na Goražde su licemjerni, pogotovo od onog Sarajeva koje je neodgovorno postupalo na način da su zvaničnici iz Sarajeva prisustvovali na zabavi u Konjicu nepoštivajući preporuke koje su sami donijeli.

Goražde se nalazi na tromeđi sa Srbijom i Crnom Gorom i kao takvo svakako je očekivano da održava dobre odnose i sa susjednim zemljama, a naročito s obzirom da se mnogi građani Goražda liječe na VMA u Beogradu. To je realna trenutna situacija u Goraždu, a gradonačelnik kao neko ko se samo brine za živote vlastitih građana i poduzima sve da ih spasi bez ikakvog politiziranja treba uživati najdublje poštovanje.

Kad sve ovo prođe ne treba zaboraviti da je osim nevidljivog neprijatelja u vidu virusa postojao i vidljivi neprijatelj u vidu ljudi  koji bi i dalje kroz nišane gledali, ali naravno samo dok im se neko od bližnjih ne zarazi, jer bi u tom slučaju opet gradonačelnik ispao najneodgovornija osoba. FBiH stidi se, Vučiću hvala ti!

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK