Komšić zaribao: Na konkretna pitanja o Pelješkom mostu i nuklearnom otpadu bez odgovora

28 Oct 2019
Vrijeme čitanja: 2 min

Željko Komšić je danas dao intervju za portal Klix.ba u kojem je ponovio svoje poznate stavove o prednosti SDA nad ostalim nacionalnim strankama, vječitom uništavanju HDZ politike koja nikako i da propadne, te napadu na SDP i Našu stranku čemu je pored svih drugih tema posvetio najveći dio intervjua.

Istovremeno, Komšić nije u svemu tome problematizirao činjenicu da je uspio koalirati sa svima, biti neprekidno u vlasti i ponavljati do besvijesti šta on neće učiniti. Na jedino pitanje šta hoće učiniti Komšić je dao nemušt odgovor u kojem je odgovornost opet prebacio na druge aktere. Podsjećamo. DF je neprekidno u koalicijskoj vlasti od svog postanka do danas i izlišno je ponovo slušati o krivici svih drugih.

Da li ćete pokrenuti rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, pored Pelješkog mosta tu je pitanje imovine, naknade za korištenje vode iz Buškog jezera, sigurnosna pitanja, Trgovsku gora…?

Već ranije sam govorio da ta sva ta otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati u paketu. Do sada su povučeni potezi po tim pitanjima, naročito oko pitanja imovine. Ti problemi opterećuju odnose između dvije države još od osamostaljenja, i oni se moraju rješavati. Bili su prisutni i onda kad nisam bio u Predsjedništvu..Kažem to jer se često ide sa spinom kao da ti problemi imaju veze sa mojim izborom, što je potpuna besmislica. U prošlom sazivu su gurani pod tepih. Onog trenutka kad smo na njih ukazali, rečeno je da narušavamo odnose. Neću pristati na logiku da je šutnja o tome, i nečinjenje izraz dobrih odnosa, kako se to nekad pokušavalo, jer BiH u takvoj situaciji gubi. Smatram da moramo pokušati spasiti što se može u tome smislu, ali isto tako sa strane Hrvatske, koja nam je kako kažu njeni lideri najveći mogući prijatelj, mora postojati spremnost na kompromise. Ako toga ne bude, ima i drugih mehanizama. Pravnih prije svega. (klix.ba)

Nije velika mudrost otkriti da su ovo otvorena pitanja. Da nisu, o njima se ne bi mnogo govorilo. Ono što Komšić nije odgovorio jeste koji su potezi povučeni? Kada su povučeni? Ko ih je povukao? Ima li koristi od tih poteza? Šta su naredni potezi?

Umjesto toga Komšić se potrudio reći kako su problemi bili prije njega. Nije to blizu istine, jer je Komšić osim jednog mandata stalno u Predsjedništvu BiH od 2006. godine. Također, DF je vječito u vlasti i koliciji sa SDA. Komšić ne mora ukazivati na probleme, to rade novinari. Njegovo je da riješi problem.

Ponovo Komšić najavljuje pravne mehanizme kao i u toku predizborne kampanje. Međutim, Komšić već godinu dana nije ništa poduzeo na tom planu, niti je tužba koju je najavljivao pokrenuta. Istovremeno, most se gradi.

O nuklearnom otpadu Komšić nije odgovorio. O vodi iz Buškog jezera nemamo odgovor. O sigurnosnim pitanjima poput migranata ponovo bez odgovora. Podsjećamo, Komšić je nedavno spomenuo da Plenković ne smije slati policiju i graničare u Bosnu i Hercegovinu. Ostalo je na izjavi.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK