IPAK NIJE ANP: ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA DEROGIRANA

20 Dec 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Javnosti je u toku dana postao dostupan tekst Programa reformi usvojen od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iako je tek riječ o neslužbenom prijevod za potrebe posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, iz istog je vidljivo da se ipak ne radi o dokumentu koji potvrđuje da Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto i beskompromisno na svom putu ka NATO članstvu.

Suprotno izjavama Željka Komšića i Šefika Džaferovića, odnosno rukovodstava Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije, u dokumentu je jasno navedeno da je riječ o saradnji sa NATO, a koja saradnja “ne utječe na potencijalno buduće članstvo NATO-a za Bosnu i Hercegovinu.” Ovo je eksplicitno navedeno u tekstu dokumenta u kojem stoji: “ovaj dokument podnosi se bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.” Dakle, ne samo da dokument ne potvrđuje jasno opredjeljenje ka članstvu, već bilo kakvu novu odluku povodom saradnje sa NATO trebaju donijeti i Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH.

Također, a što je već na društvenim mrežama Dragan Mektić izdvojio kao zanimljivost, u dokumentu stoji da je BiH “prepoznala euroatlantske integracije kao jedan od svojih vanjskopolitičkih ciljeva. Kako bi se postigao traženi nivo interoperabilnosti, BiH koristi mehanizme dostupne preko NATO PARP-a i IPP-a programa.” Ovo je suprotno samohvalisanju predsjednika Demokratske fronte koji je javnost obmanjivao izjavama kako je „dobijena bitka za ANP i članstvo u NATO.“ Osim ako bitka nije bila da članstvo u NATO ostane samo vanjskopolitički cilj, a što je oduvijek i bio. Sumnje da nije riječ o ANP-u niti formalno niti suštinski već su ranije postojale. General NATO-a, Foggo, je ovo i spomenuo kao samo mali napredak, a istu stvar je ranije potvrdila i glasnogovornica NATO-a.

Indikativno u dokumentu jeste i da „Program reformi“ u sebi ne sadrži nikakve rokove, nikakve obaveze niti sankcije za nepoštivanje ionako tankog sadržaja dokumenta. I pored toga, uspjelo se istim unazaditi ranije odluke donesene od strane naše države kao što su Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir. Za Sporazum o pristupanju tadašnji član Predsjedništva, Nebojša Radmanović je rekao da predstavlja dokument koji će značiti ulazak u EU i NATO odnosno sprječavanje bilo kakvih budućih etničkih sukoba u Bosni i Hercegovini. Isti član SNSD-a će 11 godina kasnije izjaviti da je Programom reformi zaustavljen put naše zemlje u NATO i biti upravu.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK