Čizmić: Zavod Hum ne obavlja osnovne funkcije – Intervju s bivšim uposlenikom

27 Nov 2019
FOTO. sarajevski.ba
FOTO: Sarajevski.ba
Vrijeme čitanja: 2 min

Slučaj katastrofalnog tretmana štićenika Zavoda u Pazariću je ponovo otvorio temu kriminalnog upravljanja javnim ustanovama, koje su od presudnog značaja najugroženijim kategorijama stanovništva. Nažalost, to nije jedini takav slučaj u BiH, čak niti u samom Sarajevu. Naime, JU Zavod za odgoj djece i omladine Hum je proteklih godina, prema izjavama našeg sugovornika, poprište najtežih krivičnih djela. Kao šlag na tortu dolaze snimci objavljeni na YouTube još 2013. godine gdje se vidi kako štićenici doma iznose namještaj, a naš sugovornik tvrdi da je namjena za vikendicu direktora Zavoda Dževada Šuška.

Tri uposlenika, pedagog Puran Hadžo, vaspitač Elmedin Kafedžić i radnik obezbjeđenja Amar Čizmić su nadređene upozoravali na propuste u radu, prijavljivali kao krivična djela, te su na kraju za svoj savjestan rad nagrađeni otkazima.

Danas, šest godina poslije objave snimaka i otkaza koji su uslijedili, bivši uposlenici i dalje ne odustaju od namjere da upoznaju javnost sa kriminalom u Zavodu Hum. Amar Čizmić je podijelio svoja iskustva sa našim čitateljima:

 

  1. Kako biste opisali stanje u zavodu?

Rad sa djecom koju zbrinjava JU Zavod za odgoj djece i omladine Hum je sam po sebi stresan i odgovoran, obzirom da se radi o djeci sa različitim manifestacijama asocijalnog ponašanja. Međutim, dolaskom Dževada Šuška na mjesto direktora Zavoda 1.1.2012. godine, stvari idu sa lošeg na gore. Prvo što radi, direktor šakom i kapom dijeli 10-15 “predotkaza”. Kreće u razračunavanje sa radnicima, naročito sa neistomišljenicima, zavodi autokratiju te prijeti otkazima. Naročite napore usmjerava na radnike koji su ukazivali na neregularnosti u radu ustanove, na zloupotrebu štićenika u privatne potrebe i nepoštivanje propisa o radu za radnike koji rade u ovakvim otežanim okolnostima. Između ostalih, u ovakvim istupima se ističu pedagog Puran Hadžo, vaspitač Elmedin Kafedžić i ja. Protivljenje ovakvom načinu rada ustanove i skretanje pažnje novom direktoru na ove nepravilnosti izaziva još veći animozitet prema nama trojici, te on pojačava napore da nas izopšti iz radnog okruženja, upozoravajući druge uposlenike da “nas se klone”, da “svako treba da gleda svog posla” itd. Nas trojica smo i dalje ukazivali na neadekvatne smještajne uslove za štićenike, na što se direktor Šuško potpuno oglušio.

  1. Da li ste nadređenima skrenuli pažnju na nepravilnosti i jeste li dobili odgovor?

Uposlenici Puran, Kafedžić i ja smo nadređenima skrenuli pažnju na apsolutno neprihvatljive sigurnosne uslove u Zavodu kada je pronađena bomba “kašikara” u prostorijama odgojne grupe u Zavodu. Uprava, na čelu sa direktorom nije poduzela apsolutno nikakve mjere na zašititi štićenika i uposlenika. Međutim, to se pokazalo kao kardinalan propust, kada je u junu 2014. godine tokom tuče među štićenicima izboden nožem radnik obezbjeđenja Kemal Nukica. Također, skretali smo pažnju i na zloupotrebu štićenika u privatne svrhe. Na videu objavljenom na YouTube krajem oktobra 2013. se jasno vidi da tada maloljetni štićenik Ibrahim B. sa nastavnikom radne terapije Dervišom Karavdićem proizvodi namještaj koji će se kasnije prevoziti na direktorovo imanje, što je također vidljivo na snimcima. Iako smo znali da ćemo samo navući još gori bijes nadređenih, nastavili smo da upozoravamo nadređene da takve aktivnosti predstavljaju najgrublje kršenje statusa štićenika Zavoda.

  1. Možete li da objasnite okolnosti pod kojima ste dobili otkaz?

Otprilike dva mjeseca nakon pojave snimaka na YouTube Puran, Kafedžić i ja dobivamo na kućne adrese otkaze ugovora o radu, iako smo bili na bolovanju u trenutku otkazivanja ugovora. Time je direktor Šuško zapečatio dvogodišnji mobing i montiranje disciplinskih postupaka nama trojici uposlenika, upravo zbog ukazivanja na nezakonitosti.

  1. Da li ste prijavili nepravilnosti nadležnim službama, van Zavoda?

Nepravilnosti smo prijavili svim mogućim instancama: Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike , MUP-u Kantona Sarajevo, Kantonalnoj i Federalnoj inspekciji, Agenciji za borbu protiv korupcije, Ombudsmanima za ljudska prava, i tako dalje. Niko od nadležnih nije reagovao na bilo koji način. Također smo se nadali da će ovakva dešavanja imati odjeka u javnosti pa smo kontaktirali razne medije, od Slobodne Bosne, Oslobođenja, Dnevnog Avaza, čak i TV Pink i emisiju Zabranjeni forum. I dalje nikog nije bilo briga šta se dešava djeci u Humu.

  1. Kakva je bila reakcija ostalih kolega?

U periodu suprotstavljanja direktoru, označeni smo kao destruktivci, nepodobni i “oni koje treba izbjegavati”. Tako da smo dolazili u situacije da radne kolege okreću glave od nas na hodnicima i izbjegavaju da se pozdrave i uspostave bilo kakav kontakt.

  1. Kako je tretman uprave djelovao na štićenike?

O štićenicima niko nije vodio računa. Zavod ne obavlja svoju osnovne funkcije – preodgoj djece sa smetnjama u ponašanju! Dok smo mi ukazivali na nepravilnosti, uprava se bavila međuljudskim odnosima i mobingom, a štićenici su bili prepušteni sami sebi, te je zabilježen porast broja kršenja Pravilnika o kućnom redu, pa i vršenja krivičnih djela.

Priloženi video:

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK