Hajdarević: Nismo prevarili glasače, imamo izrađen program za Novo Sarajevo

10 Nov 2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Intervju sa Vedadom Hajdarevićem, kandidatom SDP BiH za OV u Novom Sarajevu.

Odabrali ste biti zadnji na listi na listi SDP-a za ove izbore? Zašto?

Odabrao sam jer mislim da ako ste dobar kandidat i ako građani, ali i članovi Partije, prepoznaju vaš trud i zalaganje, onda vam pozicija na listi nije ni bitna. Vjerujte mi da se čak ni za posljednje mjesto na listi nije lako izboriti. Ne želim da se ovo pogrešno shvati, ali pozicija u vrhu liste vam ništa ne znači i mnogi kandidati budu lako preskočeni od strane onih sa kraja liste. Mnogi se pri vrhu i uspavaju misleći da će im dobra pozicija na listi donijeti mandat, što je najveća greška. Moja je želja bila da budem posljednji,  što ne znači da sam totalni autsajder. Isto tako, ostatak liste SDP-a Novo Sarajevo je odličan i čine je ljudi željni promjena višedecenijskog letargijskog stanja.

Kako donijeti promjene na lokalnom nivou?

Lokalni nivo je možda jedan od onih na kojem je najlakše donijeti promjene i one mogu biti vidljive. Lokalna vlast je najpodložnija uticaju nerada i nebrige za građane i za to znaju biti kažnjeni. Dok na višim nivoima građani nemaju tu mogućnost i zato smo decenijama taoci nacionalističkih kleptomanskih politika. Očigledno je da u mnogim lokalnim sredinama širom BiH došlo do zasićenja lokalnom vlašću i da građani žele nekoga kome neće trebati godine da zakrpi rupu na cesti. Od početne slatkorječivosti i obećanja, u mnogim sredinama se došlo dotle da se samo radi pred izbore. To se ne smije tako raditi i mora se biti podređen građanima 24 sata, za vrijeme četiri godine mandata.

Šta je ključno promijeniti u Novom Sarajevu, imate li plan za to?

Mislim da je na svim lokalnim nivoima bitno promijeniti sliku da je načelnik kralj, odnosno, da sve počinje i kreće od njega. To je najveća greška, ne samo kod nas, nego i šire. Ne smijemo zaboraviti kako je jako bitna uloga i Općinskog vijeća, koje u suštini i donosi sve odluke kojima se kasnije diči načelnik. Tako je i u Novom Sarajevu. Godinama je Nedžad Koldžo jedina personifikacija Novog Sarajeva i to je bila nedopustiva greška. Od donacija školarcima, stipendija nadarenim studentima i učenicima, donacijama penzionerima, iza svega toga je bilo njegovo ime. To je klasično iskorištavanje našeg novca u svrhu njegove promocije, što je totalni apsurd.

SDP Novo Sarajevo ima odličan program sa jasno pobrojanim rješenjima problema koji se nisu riješili za sve mandate Nedžada Koldže, a lako su rješivi i ne traže ogromna finansijska sredstva. Za taj program se zalažem u kampanji i zalagat ćemo se za njega i ulaskom u Vijeće. Na sličnom tragu je i zajednički kandidat Četvorke Hasan Tanović, za kojeg vjerujem da neće praviti iste „greške“ poput aktuelnog načelnika.

Imate direktne veze sa vrhom SDP-a. Očekujete li veću pomoć Kantona Novom Sarajevu ako uđete u vijeće?

Specifičnost Novog Sarajeva jeste što je to, u biti, tranzitna općina, iako je najurbaniziraniji dio Grada Sarajeva. Iz tog razloga, ova općina se polako približava limitima svog razvoja, ali prostora za napredak i dalje ima. Ima nekoliko oblasti gdje se stvari moraju poboljšati, a u kojima Kanton može odigrati značaju ulogu. Pitanja poput gradskog prevoza, održavanja i pravljenja novih zelenih površina, socijalna politika, politika zapošljavanja, pomoć pri izradi urbanističkih planova su samo neke od stvari u kojima Novo Sarajevo mora imati podršku Kantona. U mnogim nabrojanim aspektima, to do sada nije bilo izraženo, ali moramo se zalagati da se taj odnos što hitnije popravi.

Moj odnos sa rukovodstvom SDP-a, a samim tim i dijelom naših zastupnika ili sutrašnjih ministara koji će činiti novu Vladu Kantona Sarajevo, ću pokušati iskoristiti da odnos Kantona i Novog Sarajeva poboljšamo.

Da li se SDP zaista izborio sa naslijeđem Lagumdžije i koliko u ove izbore izlazite “dosljedno s karakterom”?

Mislim da je davno prošlo vrijeme u kojem se bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija trebao spominjati kao neko ko utiče na rad aktuelnog rukovodstva. To je već jasno nekoliko godina. SDP je kao partija mnogo jači od svih pojedinaca i niko nikada neće rad i djelovanje SDP-a svesti na uticaj nekog pojedinca. Mnogi su to pokušali, pa su sada na čelu nekih minornih strankica bez ikakvog političkog uticaja ili su postali ikebana SDA moćnicima.

Naš najveći adut za ovogodišnje izbore je dosljednost. Vrlo jasno i glasno smo 2018. godine obećali da nećemo u vlast sa nacionalistima. Iako smo bili pod velikim pritiskom kvaziljevičara iz naših redova da zasjednemo u fotelje zajedno sa SDA, to se nije desilo. Ostali smo dosljedni, nismo prevarili glasače i nismo razmišljali da promijenimo mišljenje. Vjerujem da ćemo zbog toga i biti nagrađeni od strane glasača na ovim izborima, a zaista im, po pitanju kandidata, imamo šta ponuditi širom BiH.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK