Vlada KS i trenutni direktor otkrili veliki kriminal u dosadašnjem radu ZOI-a

30 Sep 2019
Vrijeme čitanja: 2 min

Zastupnici Skupštine KS-a na današnjoj sjednici nisu usvojili izvještaj o poslovanju KJP ZOI ’84 za 2018. godinu. Na samom početku ministar privrede Haris Bašić, kao i direktor ZOI-ja Kenan Magoda pozvali su zastupnike da ne podrže izvještaj, a kojeg nije usvojila ni Skupština preduzeća, jer je friziran. Magoda je istakao da su ogromna dugovanja firme prema dobavljačima i uposlenicima i to oko 10 miliona KM. Ukazao je na brojne malverzacije koje je vršila prethodna uprava, kao što su nezakonite radnje sa ski-kartama, parkingom na Bjelašnici, poslovanjem restorana Beneton, vertikalnim transportom.

Nije proveden sanacioni plan

Naglasio je da su namjenska sredstva za projekte korištena u druge svrhe, da nije provedena sistematizacija u firmi, da sanacioni plan koji je prije tri, četiri godine donijet nije proveden kako treba i da je samo suho slovo na papiru. Dodao je kako je u 2018. bivši direktor Nevres Alispahić na reprezentaciju potrošio 54.000 KM KM, a na službena putovanja 28.000 KM.

– Prethodne uprave su stalno govorile da je situacija odlična, da su prihodi veliki, ali to je sve lijepa priča za javnost. Stanje u ZOI-ju je, ustvari, zabrinjavajuće. Imamo preko 10 miliona KM duga, 324 tužbe od radnika i dobavljača. Simptomatične su i malverzacija sa kartama koje su najveća rak rana preduzeća, od čijih prihoda treba da se opslužuje rad firme tokom svih 12 mjeseci. Prihod je bio 1,6 miliona KM, a kada napravimo analitiku prodaje, ispostavi se da se na Igmanu dnevno prodavala jedna karta. Bilo je problema i sa krađama lož ulja, goriva, nenaplaćenim računima u Benetonu, rekao je Magoda. On je dalje naveo da je kupljen vertikalni transport koji ne odgovara vremenskim uvjetima koji preovladavaju na Bjelašnici.

– U deklaraciji kaže proizvođač da smo uzeli opremu koja nije namijenjena tim uvjetima, jer je Bjelašnica surova planina. U vertikalni transport uloženi su milioni i pokazalo se da je to propala investicija, istakao je Magoda.

Istakao je da je podnio krivičnu prijavu na osnovu svojih saznanja i ovakvog poslovanja, ustvrdivši da je vrijeme da se stane u kraj mlaverzacijama i vrati novac u kasu preduzeća.

– Za ZOI ima spasa, potrebno je samo pošteno i transparentno raditi, vrati novac u kasu preduzeća i brinuti o imovinu kao da je naša, kazao je Magoda, koji je, između ostalog, upozorio i na manjak kadra u firmi poput mašinskih i elektro inženjera, pravnika, dok je s druge strane veliki broj zaposlenih u marketingu koji ne prate razvoj marketinga i potrebe na tržištu. Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković izrazio je žaljenje što je trebalo proći više od godinu i po dana, da sve ono na što je kao premijer KS-a upozaravao, zvanično i dokaže. – Nažalost, preskupa je cijena što u februaru prošle godine nismo doveli normalne ljude na čelne pozicije tog preduzeća, spasili bi više miliona, zaštitili bi budžet i imali bolje skijalište, kazao je Konaković. Istakao je da je restoran Beneton zaradio 214.000 KM na 150.000 KM kupljene robe, što je apsurdno te dodao da su stotine karata dnevno nestajale, kao i da je 300.000 KM uloženo u server koji ne radi. – Ali, ima nade za to preduzeće i brzo ćete vidjeti kako izgleda prihod ZOI-a u narednoj sezoni, ozbiljan menadžment sa fisklanim računima i prodatim kartama za koje se naplati novac ostat će u kasi firme, naveo je on.

Organizirani kriminal

Šef Kluba zastupnika SBB-a Zvonko Marić kazao je da je i u prošlom mandatu jako puno govorio o kriminalu u ZOI-ju.

Nivo organiziranog kriminala u ovom preduzeću je zastrašujući. Nakon svega što smo čuli, Tužilaštvo bi trebalo da ima pune ruke posla. Organi gonjenja trebaju pothitno poduzeti radnje kako bi se razračunali sa kriminalom i kako bi ovo preduzeće krenulo ka ozdravljenju, naglasio je Marić.

Ministar privrede Haris Bašić pozvao je istražne organe da rade svoj posao te dodao da Ministarstvo može samo ponuditi rješenja.

– Vlada KS-a se u 2019. obavezala da će oko tri miliona KM uložiti u rekonstrukciju ZOI-a, a do sada je uplaćeno oko milion KM. Vjerujemo da će menadžment sve uloženo iskoristiti na najbolji mogući način, kazao je Bašić.

Skupština KS-a je usvojila zaključke zastupnice Segmedine Srne-Bajramović kojim poziva finansijsku policiju i Tužilaštvo KS-a da izvrše pregled poslovne dokumentacije u periodu od 2011-2019., te u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima utvrde da li su u tom periodu postojali elementi krivičnih djela. Zahtjeva od novih upravljačkih struktura preduzeća da sva saznanja i dokumentaciju koja ukazuje na zloupotrebe položaja i nesavjesno poslovanje u službi dostavi nadležnim institucijama, te da u roku od 30 dana angažuje Ured za reviziju institucija FBiH u cilju revizije poslovanja za 2017. i 2018. godinu.

Oslobođenje.ba

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK