Vječita nenadležnost: Komšić priznao da neće ništa uraditi?

27 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Nijedan satiričar ne može nadmašiti ono što član Predsjedništva BiH Željko Komšić mrtav ozbiljan izjavljuje u posljednje vrijeme. Već je kultna scena kada na skoro svako konkrentno pitanje Komšić odgovorio sa “ne znam, Senade”. U svom narednom javljanju je nekih desetak puta odgovorio sa “auf”, ponovio niz dobro poznatih fraza i ponovo nije odgovorio na ključna pitanja. U narednom javljanju je poručio građanima da ne vjeruju političarima, jer je on političar i zna da (mu) se ne treba vjerovati. Potom je za aferu “Asim” zaključio da je to obična stvar, on kao pravnik, bez osude.

Problem su konkretna pitanja. Primjerice, Komšić redovno na pitanje šta će on uraditi, ili Predsjedništvo, umjesto da se ponaša kao političar i odgovori na to, preruši u novinara i prepriča nam ustavno uređenje, problem Pelješkog mosta, nabroji sve nivoe vlasti i potom kaže da TREBA iznaći rješenje. Dakle, prepriča sve ono što svaki gledalac već dobro zna. No, nikad ne odgovori gdje je tužba i kad će stići, kao što je onomad spominjao. Jednako se ponaša po pitanju nuklearnog otpada na granici sa Hrvatskom, gdje očita moralnu lekciju, što opet može svaki novinar, ali ne i dati odgovor šta će uraditi. Komšić jednostavno uživa da se poziva na Ustav sa ciljem da kroz pletivo tih moralnih lekcija i poučaka “šta treba” poruči narodu kako on nije nadležan za to pitanje. Komšić ne laže – potpuno je nenadležan za bilo šta, a posebno nakon prepuštanja da njegovom glavom i DF-om upravlja Bakir Izetbegović.

Posljednji nastup Željka Komšića i prvi nakon izolacije na FTV bio je demonstracija svega navedenog. Nakon što su mediji 24 sata dnevno izvještavali o virusu širom svijeta Komšić je poentirao da se sa epidemijom suočava cijeli svijet. Potom, zaključio je da ne treba paničiti, ali treba biti oprezan. Naveo je i da postoje ekonomske posljedice karantina. Sve navedeno zna apsolutno svako u Bosni i Hercegovini, Evropi, svijetu i malom otoku Guamu, gdje također ima zaraženih ljudi.

Preskočimo činjenicu da je rekao da “nažalost, ljudima treba govoriti istinu” i pripišimo to lapsusu, pored bitnijeg problema nadležnosti. Komšić je pohvalio vlast, gdje dobrano spada i Fadil sa svojom prognozom da će se ekonomija sanirati! O potezima Novalića će još biti riječi.

Potpuno neprofesionalna novinarka sa kičasto upadljivim podilaženjem nije postavila nijedno bitno pitanje, ali se omaklo da  upita o potezima, preporukama ili tek sugestijama Komšića, odnosno, Predsjedništva BiH na temu privrede. Tu se ponovo ukazao Komšić u svom najboljem izdanju, kao maher skretanja s teme na opšta mjesta. Tako je, kao i nebrojeno puta dosad, Komšić kratko naglasio da to nije ustavna nadležnost/posao Predsjedništva. Svako ko je pomno slušao Komšića u njegovoj karijeri mogao bi jednom postaviti pitanje – za šta je nadležan Komšić? Jer, kako stoji u pitanju, tražena je barem sugestija. Komšić, naime, nema ni sugestiju.

U nastavku je Komšić, ponovo kao novinar, prepričao šta je danas čitao o potezima Novalića. Zatim je dodao da se privredi treba pomoći, te potom nabrojao nekoliko mjera koje već cirkuliraju u javnosti kao moguće. Nakon toga je Komšić nastavlja pojašnjavati ustavno uređenje i podjelu vlasti i nadležnosti. Ukratko, postavljač pitanja nije dobio odgovor koji ga je zanimao.

Zanimljivo, čak i mimo pozicije i ovlaštenja Predsjedništva Željko Komšić je lider DF-a, parlamentarne stranke i stranke na poziciji vlasti koja tajnovito šuti o cijeloj situaciji pa ni njihovi zastupnici nemaju nikakve predložene mjere. Dodamo li tome da je DF ušao u vlast, po njihovim riječima, da mijenja situaciju, rezultat se nameće sam. Podsjećamo da iz te stranke dolazi jedan kadar poput Rusmira Mesihovića Šanke. Skoro frustrirajuće postaje slušati Komšića koji se ponaša poput zabrinutog građanina, iako je predsjednik zemlje, a na konkretna pitanja prepričava dnevne novine. Sve su prilike da vječito nenadležni Komšić ni ovaj put neće uraditi ništa.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK