SVE PO ZAKONU Naše stranke

17 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 2 min

Da se ne nalazimo na kraju 2019. godine pomislili bismo da se radi o nekom povratku u prošlost, nekih desetak godina ranije, kada je čuvenu frazu „Sve po zakonu“, u jednom televijzijskom intervjuu izgovorio Nedžad Branković, tadašnji premijer Federacije BiH.

Podsjećamo, tadašnji premijer je 2009. godine podnio ostavku pod pritiskom javnosti, ali i njegove stranke SDA, jer je stan na sarajevskim Ciglanama vrijedan 260.000 KM kupio za certifikate vrijedne 920 KM, nekad sredinom 2000-ih. Sve uz pomoć nekadašnjeg premijera Edhema Bičakčića i čuvenih mahinacija sa ratnim certifikatima.

Srećom ili ne, Branković nije bitan za ovaj tekst, nego ćemo se ovaj put osvrnuti na stranku koja je svoj renome i bildanje glasova naroda pravila upravo na marifetlucima SDA – Našoj stranci.

Tako je nedavno sestra njhove mlađahne zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Neire Dizdarević, zaposlena u KJKP Rad. Pomislili su mnogi da će ovo zapošljenje proći neopaženo, ali kako to poslovično biva u posljednih skoro godinu dana, opozicija u Kantonu Sarajevo, oličena u SDA, ne spava.

I krenule su masovne osude javnosti, potpuno opravdano, pogotovo njihovih glasača, koji nisu mogli vjerovati da Naša stranka radi upravo ono u čemu je SDA decenijama najbolja – zapošljavanju uže i šire rodbine u ministarstva, agencije, direkcije, preduzeća i slično.

Da stvar bude još gora, sestra zastupnice Dizdarević je posao na konkursu dobila prije samohrane majke djeteta sa cerebralnom paralizom, koja je ovaj posao obavljala šest mjeseci na ugovoru o djelu. Ona je čak i javno progovorila o tome kako su pitanja na konkursu bila namješetena u korist sestre zastupnice.

I šta radi Naša stranka? Umjesto da priznaju ovu moralnu grešku, oni izdaju nemušto saopštenje u kojem, između ostalog, kažu kako je u ovom konkursu SVE PO ZAKONU. Očigledno da u Našoj stranci ima sve manje morala, jer bez obzira što je nešto zakonski ispravno, ne mora značiti i da je moralno.

Uzmimo za primjer slučaj Envera Zornića, koji je potresao SDP iz temelja. Nakon početne zbunjenosti, SDP se uspio izboriti sa negativnom percepcijom javnosti i osudama sa svih strana i slučaj zakonski riješiti, uz izvinjenje javnosti.

Ovaj slučaj je stoga još bitniji, jer se po kuloarima priča kako je Naša stranka najviše vršila pritisak da Enver Zornić dobije otkaz, pa su čak u pitanje doveli rad kantonalne Vlade, ukoliko Zornić ne bude udaljen iz sarajevskih Toplana.

Izgleda da za Našu stranku moralna pravila ne vrijede, te su sebi sami najbitniji. Zbunjujuće je da nema pritiska od drugih koalicionih partnera, jer su upravo ovakve stvari trebale biti izbjegnute, pogotovo što je borba protiv nepotizma  jedna od 300 mjera Vlade, koje su usvojene na početku mandata.

Srđan Mandić, sigurno jedan od boljih ministara u Vladi imenovan ispred Naše stranke, konkurs nije poništio i pokazao građanima Kantona Sarajevo da nisu svi isti.

Ovako je Naša stranka sebe dovela u situaciju da ih prozivaju oni kojima je to bio nekažnjeni core business decenijama, ali i oni koji su imali nadu da je Naša stranka, ali i čitava Šestorka, zaista drugačija od onih prije.

Mlađahna zastupnica Dizdarević se do sada nije javno izjasnila oko zaposlenja svoje sestre, ali s obzirom na njen politički background i stranku u kojoj je počela političku karijeru – Demokratsku frontu, to nas baš i ne čudi.  

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK