UABNOR Srebrenik: Matijević je zaslužio svoje ime na stubu srama, mora biti smijenjen

12 Feb 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Srebrenik želi upoznati javnost s nekoliko osnovnih činjenica i demantirati izjave Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik Matu Matijevića o svrsi i ideji UABNOR-a Srebrenik.

Matijević ne poznaje elementarne činjenice kada UABNOR predstavlja kao još jedno udruženje boraca, a koje ne bi trebalo ni postojati jer je rat davno završio. Naime, naše udruženje s ovim imenom postoji jako dugo, dok je još bilo boraca NOR-a, a UABNOR i SABNOR su itekako poznati i postoje širom bivše Jugoslavije.

Matijević svjesno i manipulativno prešućuje glavnu današnju svrhu, a to je antifašizam, koji njegujemo i čuvamo, a za koji su se izborili upravo tadašnji borci. Antifašizam očito smeta HDZ-ovom Matijeviću, koji bi da ukine finansiranje ovog udruženja i tako zatre svaki trag o slavnoj antifašističkoj borbi u Srebreniku, onako kako to HDZ želi u ostatku Bosne i Hercegovine.

Matijevića, koji je na posljednjim lokalnim izborima izabran bošnjačkim glasovima,  podsjećamo da je Srebrenik bio siromašno mjesto u Kraljevini SHS, ali bez međuetničkih sukoba i antagonizama. Partizani predvođeni učiteljima će u Srebrenik donijeti emancipaciju, organizovati otpor i proširiti antifašističke ideje. Srebrenik će biti mjesto otpora Handžar diviziji.

O držanju Srebrenika u NOR-u historija će kasnije napisati samo pohvale. Na tu prošlost smo mi ponosni i nastavit ćemo njegovati sveukupnu ideju klasnog oslobođenja, a pokušaji revizije od Matijevića i njemu sličnih simpatizera gubitničke strane neće proći.

U potpunosti smo svjesni da novi zamah nacionalista pokušava amnestirati okupatorske i kolaboracionističke pokrete, ali ideja antifašizma spada u najsvjetlije trenutke historije svijeta, a jedan Srebrenik ima svoje mjesto u tome o čemu svjedoči i kosturnica NOB-a u Srebreniku. Srebrenik će nastaviti davati nove antifašiste, spremne da se usprotive nadirućem fašizmu.

Matijević svjesno obmanjuje kada govori o budžetu i ekskurzijama. Iako smatramo da bi kao društvo morali više finansirati antifašistička udruženja širom BiH, UABNOR Srebrenik nikad nije čekao Općinu da finansira „ekskurzije“ i „mahanje zastavama“. Obilježavanje spomenika NOR-a i bitnih datuma finansiramo sami, dok iz budžeta imamo dio za održavanje udruženja i pomažemo u opskrbi lijekovima starije članove.

Matijević je zaslužio svoje ime na stubu srama, ali je opasnija činjenica da on djeluje kao produžena ruka davno rehabilitiranog neofašizma njegovog političkog pokrovitelja, zbog čega tražimo da se o ovome očituju i drugi politički akteri Gradskog vijeća Srebrenik, te kažu kojoj strani pripadaju!

Mi ostajemo na strani antifašizma, a od Matijevića tražimo njegovo javno izvinjenje, a od ostalih antifašista u Gradskom vijeću Srebrenik da pokrenu inicijativu za njegovu smjenu sa pozicije Predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK