Ne žele spašavati državu bez SDA: DF ne želi u “Koaliciju 19” u TK

18 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Iako vrh DF-a najavljuje ulazak u vlast sa Draganom Čovićem, kako bi ga zajedno sa SDA spriječili da uništi državu, kantonalni ogranak ove stranke ne želi spašavati državu bez SDA u Tuzlanskom kantonu. Oštre riječi su uputili i SDP-u, smatrajući da Zukan Helez i Denis Bećirović nemaju šta da traže na ovom dijelu teritorija.

Nakon što je Glavni odbor SDP-a BiH, kako dalje ističu, ostao pri stavu da se vlast ne pravi sa “nacionalnim strankama” (štagod to značilo!?), te da se daje puna podrška Kantonalnom odboru SDP TK da ponudi program građanskoj platformi za formiranje Vlade u tom kantonu, postalo je smiješno slušati salonske ljevičare kako SBB gospodina Fahrudina Radončića, ali i PDA – koja je nastala kao odmetnuta frakcija SDA, svrstavaju u tzv. građansku platformu.

– Što se tiče Stranke za BiH, opštepoznato je da je gospodin Amer Jerlagić, nedavno, potpisao Sporazum sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem o zajedničkom djelovanju sa SDA, nakon što je SBB u koordinaciji sa PDA – sa kojom je u vlasti u TK, uspio rasturiti tzv. Koaliciju 19. Javnost je upoznata da su zastupnici SBB-a nedavno sami izašli iz građanske platforme – tzv. Koalicije 19 uz njihovo obrazloženje da djeluju zajedno sa zastupnicima PDA. Aktuelnu Vladu TK čine PDA i SBB, tako da je SBB već duboko u vlasti sa PDA gospodina Mirsada Kukića. SBB-u smo dali priliku kada je priča oko Koalicije 19 tek bila pokrenuta. Nažalost, pokazalo se da su njihove veze sa PDA ostvarene kroz zajedničko učešće u vlasti TK, mnogo snažnije od želje za promjenama i reformama, tako da bi svaki ulazak u vlast sa SBB-om pri parlamentarnoj većini od 19 zastupnika značio sasvim izvjesnu mogućnost blokade u svakoj situaciji donošenja bilo kakvog zakona ili drugog opšteg akta koji bi bio protivan dobro etabliranim interesima ovih političkih subjekata, odnosno usmjeren na promjenu postojećeg stanja, navode iz DF-a TK-a.

Pri takvom stanju stvari, dalje kažu, bez potrebe da bilo ko skače sa tornja, mnogo je časnije ostati opozicija u TK nego biti u vlasti čije će ključne odluke i dalje donositi gospoda Mirsad Kukić i Fahrudin Radončić, kao što su to radili i u prethodne četiri godine.

– Osim toga, nametanje tutora možda je uobičajen način funkcionisanja za aktuelno rukovodstvo SDP-a. Međutim, KO DF TK čine punoljetni i poslovno sposobni ljudi kojima ne treba starateljstvo u vidu gospodina Heleza i drugih. Stoga, ukoliko se okolnosti promijene te ukoliko bude potrebe za tim, KO DF TK će voditi razgovore isključivo sa ovlaštenim predstavnicima KO SDP-a TK. Mi nemamo svoje, pa nam ne pada napamet niti da pregovaramo sa tuđim tutorima, zaključuju iz DF-a TK-a.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK