Švedski izbori: ksenofobi su samo glasna manjina

10 Sep 2018
Vrijeme čitanja: 1 min

Ako ste se o jučer održanim švedskim izborima informirali primarno čitajući naslove članaka po portalima, a ne prateći službeno objavljene rezultate, mogli ste zaključiti da je ekstremna desnica na tim izborima uvjerljivo pobijedila. Dapače, dojam je da su to manje bili izbori, a više neki referendum o strancima općenito, na kojem su Šveđani uvjerljivom većinom izglasali da se svi muslimani ili protjeraju iz zemlje ili strpaju u logore. Bez obzira na to jesu li autori članaka oduševljeni tim razvojem događaja ili su par zabrinuti za budućnost Europe, zaključci i jednih i drugih jednoglasni su: običnim Švedima puna je kapa “migranata” koji su preplavili njihovu zemlju. I sve se to piše u zemljama iz kojih već preko pedeset godina i ekonomski migranti i izbjeglice kontinuirano odlaze u Švedsku. Par stotina tisuća “Jugosa” zajedno još uvijek čine najveću grupu migranata u toj zemlji.

Što se tiče izbora, njihovi rezultati znatno su drugačiji od onoga što se uporno sugerira u medijima: uvjerljivu pobjedu iznijeli su tradicionalno najjači socijaldemokrati (28,4%), koje slijede “umjerenjaci”, glavna stranka desnog centra (19,8%) dok su ekstremno desničarski Švedski “demokrati” osvojili tek treće mjesto sa 17,6% glasova. Prema prvim procjenama, formiranje vlade bit će komplicirano. Dosad vladajuća tročlana koalicija lijevog centra i četveročlana opozicijska koalicija desnog centra osvojile su svaka tek nešto više od 40% glasova. Vladajući su, drugim riječima, izgubili većinu, jer je broj glasova socijaldemokrata i zelenih pao. Među strankama koje su podržavale vladu, rezultat je povećala samo Lijeva stranka, slijednica komunističke partije. Slična je dinamika i u desnoj koaliciji, gdje su manje stranke povećale potporu, dok su veće malo oslabile.

Povijesno najviši rezultat?

Oba bloka mogu pokušati formirati vladu, čak i manjinsku ako je potrebno. Ono u čemu su sve stranke u oba bloka odlučne je da niti jedna od njih ne želi surađivati sa Švedskim “demokratima”. Ukratko, preko 80% birača glasalo je protiv ekstremne desnice. Dapače, veći postotak njih glasao je za stranke koje žele lakši pristup azilu u odnosu na pravila koja trenutno vrijede, nego za ksenofobe. Naravno, to ne znači da 17,6% glasova za stranku čija se platforma temelji na lažima, paranoji i strahu, i koja je do prije svega dvadesetak godina (prije ribrendinga) bila otvoreno nacistička, nije previše. Švedski “demokrati” na ovim su izborima osvojili povijesno najviši rezultat. Svi kojima je doista stalo do demokracije trebali bi raditi na tome da to i ostane njihov povijesno najviši rezultat.

Jedna od metoda mogla bi biti zaustavljanje “rezova” u socijalnim pravima koje je ekstremna desnica efikasno, iako sasvim lažno, dovodila u vezu migracijama. Ti su rezovi naime počeli prije zadnjeg “izbjegličkog vala” i posljedica su slabljenja radnika u švedskoj klasnoj borbi, a ne fiktivnog “rata civilizacija” kojeg pokušava nametnuti ekstremna desnica.

Bilten.org

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK