Građani zajedničkom akcijom spasili grob akademskog slikara Đoke Mazalića od prekopavanja

07 Nov 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Na nadgrobnoj ploči akademskog slikara Đoke Mazalića osvanula je naljepnica KJKP “Pokop” kojom se pozivaju porodica ili srodnici, a koja označava opomenu zbog neplaćanja grobnog mjesta. U slučaju neplaćanja grobno mjesto će biti prekopano, a nadgrobna ploča uklonjena.

Nakon što je naljepnica osvanula na Twitteru nekoliko građana se uključilo u akciju spašavanja grobnog mjesta Đoke Mazalića, ali i obraza Sarajeva, u kojem sistemsko rješenje ne postoji po ovom pitanju. Ono što bi bilo nemoguće zamisliti u Beču, da prekopavaju grobna mjesta najvećih umjetnika, u Sarajevu je stalna opasnost. Uprkos višegodišnjem nepostojanju sistemskog rješenja i nebrige vlasti, nekoliko pojedinaca je uplatilo čak 60 godina održavanja grobnog mjesta.

Đoko Mazalić je rođen u Bosanskoj Kostajnici 1888. godine a umro u Sarajevu 1975. godine.Pripada prvoj generacije bosanskohercegovačkih umjetnika koji su studirali slikarstvo. Spada u naše najbitnije slikare. Završio je Visoku školu za likovne umjetnosti u Budimpešti (1910 – 1914). Radio je još kao profesor, pedagog, naučni radnik, konzervator, istoričar umjetnosti i likovni kritičar.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK