Mahir Cvrk: Vanredna bruka

27 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Studentski domovi u Sarajevu su već odavno jedna od najvećih bruka studentskog života. Sobe veličine zatvorskih ćelija u kojoj borave tri studenta, krovovi koji prokišnjavaju, jednomjesečno pojavljivanje žohara u kantini (istina, zimi ih nema), kupatila koja ne možete vidjeti ni u filmovima o najneuslovnijim svjetskim zatvorima, te naravno cijene koje nikako nisu odgovarajuće takvim uslovima. Inače, u filmovima da biste boravili u takvim uslovima morate napraviti ozbiljan prekršaj, a ne morate da platite. Međutim, vanredna situacija donosi i vanrednu bruku. Naime, studenti koji nisu finansijski sposobni da plate uslovan smještaj za boravak u gradu Sarajevu, gdje su došli da studiraju ne bi li izbjegli odlazak u Njemačku da peru, znate već šta (mada im ni to nije sigurno), a nisu imali tu sreću da posjeduju svoj vlastiti stan ili porodičnu kuću, morali su da se zadovolje tim neuslovnim studentskim domovima. Ali kako u svijetu vlada pandemija novog virusa, te je shodno tome i u našoj zemlji vanredna situacija, nadležni su si uzeli za pravo da iste te studente privremeno istjeraju iz studentskih domova kako bi u njih smjestili druge studente, ljude, koji dolaze iz rizične zone, iz Italije, te im tako omoguće prinudni karantin. Sa kojim pravom se privremeno deložiraju studenti iz prostorija koje su prethodno platili? Dok sa jedne strane država i nadležni postupaju odgovorno i zbrinjavaju svoje državljane koji su „zaglavili“ u drugoj zemlji sa druge strane na vrat na nos istjeruju ljude iz prostorija u roku od 24 sata. Ovdje poznata izreka „nekom majka nekom maćeha“ stupa na snagu, i to niko drugi do naša vlastita država. Niste se obrukali da ljude potrpate u šatore na granici, ali ste se zato obrukali na drugom mjestu, svaka vam čast.

Studentski domovi su jedni od rijetkih stambenih kapaciteta koji su u vlasništvu države, odnosno Kantona Sarajevo, pa samim tim je logična odluka nadležnih. Računica je prosta, studenti koji žive u domovima su već zbog obustave nastave otišli svojim kućama te se kapaciteti mogu iskoristiti za karantin drugih ljudi. Ne samo da nisu potrošili jednu jedinu konvertibilnu marku na karantin, već su još na dobitku, sa obzirom na to da studenti koji su prvenstveno platili smještaj isti nisu u mogućnosti koristiti. A za sve ostale, oni koji su ostali, dali su ni manje ni više 24 sata da se samovoljno deložiraju iz svojih soba. U protivnom šta? E pa ne znamo, vanredna je situacija. A i šta ima da se bune, vjerovatno će nakon boravka potencijalno zaraženih osoba izvršiti dezinfekciju i deratizaciju, pa ovo ljeto ne moraju da misle na žohare, nadam se.

Dragi studenti, ostajte mi zdravo i dobro, te znajte, kada ova kriza prođe, vaše školarine će porasti kao i cijena tih istih neuslovnih smještaja, jer neko će morati da nadoknadi rupe u budžetu, kako bi isti ovi koji vas sada istjeruju mogli da zadrže svoje ogromne plate. S tim u vezi upamtite, kada se država loše odnosi prema vama, ne treba mijenjati državu, nego vlast.

PS. Mogli ste ljude smjestiti u izolaciju u stanove koje iznajmljujete za odvojeni život, sa obzirom da ste sad svi svojim kućama, a koliko znam tu naknadu još niste ukinuli.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK