Komšić poslao suprugu Senada Avdića za ambasadora u Španiji

22 Apr 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Predsjedništvo BiH jučer je donijelo odluke o imenovanju novih bh. diplomata. Urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović imenovan je za konzula BiH u Istanbulu, a nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ za ambasadora BiH u Zagrebu, prenosi BN televizija.

Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (mandatni period od 2006. do 2010. godine) Vanja Filipović imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji. Filipović je jedno vrijeme radio kao šef kabineta DF-ovog ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića, a kojeg je također Komšić nedavno imenovao za ambasadora BiH u Italiji. Filipović se posljednji put u medijima spominjao početkom 2018. godine i to u okviru predmeta koje je vodilo Tužilaštvo BiH zbog sumnji u nelegalno zapošljavanje u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH za vrijeme Matanovićevog mandata. Mediji su tada prenijeli da Filipović nije ispitan u svojstvu osmunjičenog u Tužilaštvi BiH, jer mu nije uredno uručen poziv za ispitivanje.

Naime, tada je Tužilaštvo BiH uputilo Filipoviću pismeni poziv za ispitivanje i to na adresu u Sarajevu koju je prijavio kao mjesto prebivališta. Međutim, poziv nije uručen uredno s obzirom na to da je Filipović obavijestio Tužilaštvo BiH kako trenutno živi u Londonu gdje se nalazi na postdiplomskim studijima. Međutim, poziv za ambasadorsko mjesto je uredno stigao.

Pravosudni organ BiH zbog toga je putem Ministarstva pravde BiH dostavio nadležnom organu Velike Britanije Molbu za međunarodnu pravnu pomoć radi uručivanja poziva Filipoviću za ispitivanje. Za ambasadoricu BiH u Beogradu imenovana je Aida Smajić, a za novu ambasadoricu BiH u Švedskoj imenovana je još uvijek aktuelna ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović.

U Egipat će kao ambasador otputovati uposlenik MVP-a Sidik Spahić, dok će u Kinu ići Tarik Bukvić. On je ranije bio ambasador BiH u Maleziji i Indoneziji, a radio je kao savjetnik u ambasadama BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi. Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici bit će Igor Žontar. Prema informacijama dostupnim na internetu Žontar je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu.

Posebno je zanimljiva odluka Željka Komšića da u diplomatiju vrati nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja koji će predstavljati našu zemlju u Misiji UN-a u New Yorku. o aferama Svena Alkalaja možete čitati ovdje. Također, za ambasadoricu u Španiji izabran je Danka Savić, supruga Senada Avdića, prvog čovjeka Slobodne Bosne, medija koji otvoreno propagira za SDA i DF. Ambasador BiH u Crnoj Gori bit će Komšićev savjetnik Branimir Jukić, književnica Martina Mlinarević u Češku, a Dragan Jaćimović u Skoplje, Mitar Kujundžić bit će novi ambasador BiH u sjedištu NATO-a u Briselu, a Bojan Vujić u SAD-u.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK