Do pobjede fašista u Italiji dovela je liberalna ideologija

26 Sep 2022
Fašistk_inja
Vrijeme čitanja: 2 min

Posljednje vijesti iz Italije govore o uvjerljivoj pobjedi neofašističke stranke Fratelli d’Italia i ultradesničarske koalicije okupljene oko nje. Demokratska partija, nekadašnja moćna i čuvena Komunistička partija Italije koju su centristi i tzv. lijevo-liberali unakazili i deideilogizirali do neprepoznatljivosti, doživjela je totalni debakl. I prvi put u historiji će premijer Italije biti žena, i nakon Musolinija, premijer Italije će biti iz reda otvorenih fašista.

Prije nekog vremena, na izborima u Švedskoj, tom stoljetnom bastionu socijaldemokratije, pobijedila je koaliciju čija je najbrojnija i najsnažnija članica neonacistička stranka Švedski demokrati. Istočna Europa je u skoro potpuno okupirana od crnih, a ista crna zavjesa se spušta i na ostatak potkontinenta.

Krivac se zna, to su liberali i njihova ideologija.

Liberali su svojom propagandom o jednakosti komunizma i fašizma i nacizma, ustvari rehabilitirali potonje dvije ideologije i vremenom od marginalnih stranaka učinili moćne političke snage.

Liberali su imputirajući ljevici “totalitarni kompleks” i “komunistički grijeh” nametnuli osjećaj krivice ne samo komunistima i anarhistima, nego i socijaldemokratima tako smanjivši ljevici oštricu i odlučnost djelovanja.

Liberali su kastrirali ljevicu i njene političke stranke, potpuno ih lišivši kadrova i politika koje se bave socijalnim, klasnim i naprednim pitanjima i fenomenima. Stare stranke ljevice su postale amorfne mase oksimoronski nazvane lijevo-liberalnim.

Liberali su totalitarno uvodili neoliberalizam, stavljali profit iznad čovjeka, produbljivali socijalno raslojavanje, koncentrirali bogatstvo, moć i novac u rukama nekolicine i potpuno ekonomski, socijalno i materijalno obespravljivali većinu.

Liberali, bolje reči korporacije i financijske ustanove koje su oni kontrolirali, su imperijalistički iskorištavali periferije, kao što su u slučaju Europe njen istok i jug koji su doživjeli ekonomsku i demografsku katastrofu. Npr. posljednji popis stanovništva u Republici Hrvatskoj ukazuje da je ta zemlja samo za posljednjih 10 godina izgubila pola miliona ljudi, a od vremena socijalizma čak milion i 200 000 ljudi….U BiH i Srbiji je situacija još i gora….

Liberali su odbacivali “humanističke znanosti” jer su ih smatrali neisplativim, forsirajući umjesto toga instant “know-how” i relativiziranje svega i svačega.

Provođenje jedne do besmislene krajnosti identitarijske politike, a potpuno zanemarivši druga bitna pitanja i probleme, u prvom redu propast radničke i srednje klase. Liberali su tu borbu zamijenili sa identitarijskim i svjetonazorkim sukobima koji su ustvari postali neka vrsta razbibrige više klase.

Liberali su pretrpili totalni neuspjeh u politici imigracije, demografije, seoba stanovništva i umjesto integracija i asimilacija dobili odvojena, segregacijska društva u predgrađima sa siromašnom i sve radikalizirajućom populacijom.

Liberali su totalitarno preuzeli kontrolu nad mainstream medijima, a vlast su demokratskih institucija prebacivali na neizabrane i nedemokratske ustanove, korporacije, NGO, briselsku birokratiju, raznorazne skupove bogataša i političara (Davos), specijalne komisije i predstavnike.
Liberali su forsirali kadrove koje možemo nazvati pin up golden boys ad girls, ustvari obične marionete neoliberalnog kapitala, onako fine za medije, ali u stvarnosti bez ikakve realne moći i vizije.

Stvorena je jedna velika nezadovoljna plebejska masa, čiji bijes amorfna i obezglavljena tradicionalna ljevica nije bila u stanju da artikulira, pa je u prazan prostor uletila neonacistička i neofašistička desnica koja to uspješno radi. Jedini trenutni izuzetak je Francuska u kojoj se ljevica uspjela preporoditi i uskoro će nakon kraja makronizma, predstavljati stabilan front prema lepenizmu.

I tako sada imamo ne jednog Orbana, nego čitav niz drugih orbana i to u zemljama koje su daleko snažnije od Mađarske. Naravno, ovo odgovora samo neocarističkom režimu u Kremlju i erdoganističkom neosultanatu …..A šta je sa nama, pa najgore bi bilo kada bi na ovo odgovorili nekom sopstvenom verzijom fašizma ili nacizma, jer to bi male etničke zajednice kao što je iliroslavenska ili njene još manje nacije odvelo u sigurnu propast, kao što se to već jedno dogodilo….

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK