Sukob sarajevske i tuzlanske SDA: Zildžić sabotirao izborne šanse SDA u Sarajevu, Zahiragić se ogradio od vlastite stranke

25 Jan 2022
Vrijeme čitanja: 2 min

Nije bilo ugodno klubu SDA u ilidžanskom hotelu, privremenoj sali Parlamenta FBiH, jučer pri usvajanju Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Predstavničkom domu. Naime, prohodnost zakona mora osigurati nužna većina, a ona je 50 glasova, što je i više nego premašeno jučer, jer je zakon usvojen sa 62 glasa, što znači da opozicioni glasovi nisu presudili. Drugim riječima, ta većina je očito obezbijeđena između HDZ-a i SDA prije sjednice, jer uprkos bilo kakvom glasanju (za ili protiv) SDP-a i NS-a u prvom redu sa dva predlagača, zakon bi svakako prošao.

To je potpuno jasno bilo i klubu SDA, naročito zastupnicima iz Sarajeva, kao i sarajevskoj kantonalnoj organizaciji SDA, koja se nije oglašavala nakon donošenja zakona. Prevljak šuti već jako dugo, dok zastupnici u Skupštini KS još uvijek smišljaju opravdanja, a Zahiragić je skrenuo priču o Konakoviću i SDP-u, iako misli da je Zildžićev zakon loš. Međutim, očito je ko je inicirao sporni zakon, jer ga je u parlamentu izložio upravo Zahiragićev kolega Zildžić i još čak sedam zastupnika SDA, a nužna većina od 50 je obezbijeđena između SDA i HDZ-a. Naime, još na samom početku sjednice zastupnik SDA Salko Zildžić, svjestan da pravi rascjep na relaciji Tuzlanski i Sarajevski kanton je pokušao zaustaviti, odnosno, usporiti donošenje zakona, pod izlikom dodatnih amandmana. Međutim, Zildžić ne poznaje procedure, jer je nešto ranije glasao za usvajanje dnevnog reda.

Sarajevski zastupnici iz SDA nisu pratili ostatak SDA

Stoga se SDA, a naročito zastupnici iz KS-a, pronašli u neobranom grožđu, da obezbijede većinu koju moraju držati kao skupštinska većina, ali i da time sabotiraju vlastiti uspjeh u Sarajevu na sljedećim izborima kada će morati objasniti zašto su oduzeli skoro stotinu miliona iz budžeta KS-a. Tihi glasovi iz SDA su upozoravali da svakako nemaju vlast ni u Tuzlanskom kantonu. Razumljivo, SDA je požurila navesti patriotski razlog ravnomjernog razvoja države BiH, u šta niko ne vjeruje, ali je vidljivo da su poprilično pomogli HDZ-u, kao i da im to neće mnogo značiti pred vlastitim glasačima koji zaista cijene i nadaju se velikom budžetu Kantona Sarajevo, ukoliko pobijede na izborima. Zanimljivo, za većinu je Tuzlanski kanton u cijeloj priči bio tek kolateral, iako je nepravedni zakon upravo ovaj kanton dovodio u nepovoljan položaj godinama unazad. ZDK se jedva i spomenuo u raspravi.

Informacije sa sjednice jasno pokazuju da neki iz SDA, iako neznatan broj, nisu slijedili nepisano pravilo skupštinske većine, pa će na nekoj od sjednica morati objasniti zašto su glasali protiv vlastitih prijedloga. Međutim, nije poznato ko je glasao, jer nije bilo pojedinačnog izjašnjavanja, te su stoga spinovi junoše Zahiragića da niko od sarajevskih zastupnika nije glasao za zakon obična podvala, jer o glasanju nema zapisa. Matematika je jasna, većinu je obezbijedila SDA i snosi odgovornost. Zahiragić ističe da je zakon uopšte nije prijedlog SDA, iako ga je predložilo osam stranačkih kolega, da bi potom potvrdio nejedinstvo i naveo da zastupnici SDA iz KS nisu glasali za zakon. Čak je i Vlada Fadila Novalića nevoljko gledala na ovaj zakon, ali ništa nije ni poduzela na vlastitom prijedlogu zakona, jer je negativno mišljenje neobavezujuće. Naime, još prije dvije godine je Vlada FBiH zadužena od strane Parlamenta da napravi radnu grupu za izradu pravičnijeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda. No, ubjedljivo će najteže biti sarajevskim političarima iz SDA, koji se i najčešće pojavljuju na televizijskim ekranima, objasniti zašto se SDA sveti građanima Sarajeva, a da zakon pri tome nije ni dorađen niti rješava problem nenaplate poreza u pojedinim kantonima poput ZHK-a, dok su kriteriji raspodjele ostali isti.

Dodikovim stopama

Već danas se pojavila prva analiza Ekonomskog instituta u Sarajevu koja pokazuje da navedeni zakon nije dobar. Naime, iako analiza jasno naglašava da je dosadašnji zakon nepravedan, podaci pokazuju da prijedlog SDA nije riješio problem, nego napravio samo još niz dodatnih problema. Nije na odmet spomenuti da se sve ovo dešava u vremenu Dodikove secesije. Drugim riječima, intencija SDA jeste da kazni građane Kantona Sarajevo po svaku cijenu jer nisu glasali za njih i Trojka obnaša vlast, a zadovoljno trljaju ruke u HDZ-u, ali i SNSD-u.

Zanimljivo, pri brojnim napadima Dodika na Sarajevo i KS, omiljeni odgovor Bakira Izetbegovića je bio o velikoj ekonomskoj prevlasti i bogatstvu Kantona Sarajevo u odnosu na RS, ali se čini da se Dodikovim udarima sada pridružila i SDA, rušeći tu istu prevlast.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK