SBB-u i DF-u nije sporna presuda protiv Zorana Tegeltije

26 Nov 2019
FOTO: ATV
Vrijeme čitanja: 1 min

“Da, pravosnažno sam osuđen i ne osjećam moralnu odgovornost” izjavit će Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nakon današnje sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i pri tome neće ni trepnuti.

Trepnuli vjerovatno nisu ni članovi navedene Komisije koji su danas, glasajući ZA, dali pozitivnu preporuku za imenovanje osobe koja je pravosnažnom sudskom presudom osuđena zbog nesavjesnosti u radu i osobe za koju se veže višemilionska šteta u budžetu RS-a i bankrotiranje 3 banke pod njegovim nadzorom dok je bio ministar finansija manjeg bh. entiteta. Riječ je o, pored SNSD-ovih, kadrovima široke koalicije SDA-SBB-DF-HDZ potpomognutih iz PDA. Naime, za pozitivnu preporuku danas su glasali: Halid Genjac (SDA), Edita Đapo (SBB), Mirsad Kukić (PDA), Jakov Galić (SP), Dženan Đonlagić (DF) i Predrag Kožul (HDZ).

Dok ovakvo glasanje ne iznenađuje od kadrova SDA, HDZ, SP kao već dugovremenih koalicijskih partnera SNSD-a, začuđujuće je da su zastupnici SBB-a i DF-a potpuno ignorisali, primjerice, činjenicu da je Tegeltija prilikom popunjavanja obrasca za kandidata na pitanje da li je ranije krivično osuđivan odgovorio sa “ne”. Ne samo da je time prekršio zakon, jer na pitanja mora odgovarati istinito, već je pokušao dovesti u zabludu kako članove same Komisije, tako i druge parlamentarce u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a u konačnici i javnost.

Postavlja se stoga razumno pitanje zašto ni prilikom glasanja za odluku koja pravno-formalno nije čak ni obavezujuća za Parlamentarnu skupštinu BiH, predstavnici iz SBB-a i DF-a nisu glasali u skladu sa moralnim i političkim načelima kojima se, naročito njihovi lideri, hvale u javnosti, a to su politički integritet, patriotizam i zaštita državnih interesa, već su, ponovno, glasali u skladu sa interesima trojnog saveza SDA-HDZ-SNSD.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK