Uvjetovana pomoć: Razoreni Bejrut svijet će pomoći samo uz političke reforme

10 Aug 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

U izjavi svjetskih zvaničnika navodi se da su donatori spremni podržati ekonomski oporavak Libana, ali ističu potrebu za “pravovremenim mjerama”, javlja BBC.

Eksplozija u skladištu sa više od 2.000 tona amonijum-nitrata razbjesnila je libansku javnost koja za ovu tragediju krivi vladinu korupciju i nesposobnost. Nakon eksplozije uslijedili su i masovni protesti građana u Bejrutu, ali i sukobljavanja s policijskim snagama.

Šta obećavaju svjetski lideri?

Svjetski lideri okupljeni na samitu, na čelu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, obećali su “velike resurse za Liban”, dodajući da pomoć mora biti dostavljena direktno satnovništvu, uz najveću efikasnost i transparentnost.

“Pomoć treba biti pravovremena, dovoljna i dosljedna potrebama libanskog naroda”, navodi se u saopćenju objavljanom nakon samita.

Zvaničnici procjenjuju da je eksplozija u Bejrutu prouzrokovala štetu od čak 15 milijardi dolara. U eksploziji je preminulo najmanje 158 osoba, 6.000 je povrijeđenih, a najmanje 300.000 ljudi ostalo je bez domova. istrage su pokazale da je amonijum-nitrat stajao šest godina u lučkom skladištu, uprkos stalnim upozorenjima na opasnost.

Liban se trenutno nalazi u najgoroj ekonomskoj krizi od građanskog rata 1975-1990, sa svakodnevnim prekidima struje, nedostatkom sigurne vode za piće i ograničenim javnim zdravstvom. Razgovori Libana s MMF-om o zajmu od 10 milijardi dolara u međuvremenu su zastali.

Postoji bojazan da bi efekat eksplozije na ekonomiju mogao pogoršati izglede zemlje za oporavak.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK