Poslovi, a ne pripravništvo!

20 Oct 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Europski sindikati podržali su Europski parlament u zahtjevu da se zabrane neplaćena pripravništva i da se investira u kvalitetne poslove za mlade u kontekstu rastuće nezaposlenosti. Taj je zahtjev dio rezolucije Parlamenta u kojemu se od Europske komisije zahtijeva poboljšanje paketa mjera “Garancija za mlade” (Youth Guarantee). Garancija za mlade, prvotno uvedena 2013. kada je nezaposlenost mladih u nekim članicama EU premašila 50%, obnovljena je ovog srpnja zbog dramatičnog rasta nezaposlenosti mladih.

Dok prema posljednjim podacima iz kolovoza ukupna stopa nezaposlenosti u EU iznosi 6,5%, stopa nezaposlenosti mladih (u dobi od 15 do 24 godine) iznosi 17,6%, dok je prije korona krize iznosila 14,9%. Parlament je naveo da među državama članicama, po običaju, postoje ogromne razlike: posljednji podaci pokazuju da je u lipnju stopa nezaposlenosti mladih iznosila 24,5 posto u Hrvatskoj, 16,9% u Sloveniji, 39,3% u Grčkoj, a u Njemačkoj 5,8%. Očekuje se da će nezaposlenost i dalje rasti idućih mjeseci.

Europsko vijeće u srpnju je znatno smanjilo sredstva Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koji financira mjere za poticanje zapošljavanja mladih, s 15 na 10 posto. Europski parlament u spomenutoj rezoluciji poziva da se povećaju sredstva za program Garancije za mlade za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Također, zastupnici pozivaju Komisiju da predloži državama članicama da Garancija za mlade bude obavezan, a ne dobrovoljan instrument.

Program je već doživio brojne kritike jer nije ni izdaleka ispunio zadane ciljeve. Slično kao i u prvom ciklusu, nova Garancija za mlade fokusira se na pripravništva i stažiranja, umjesto da mladima nudi prave poslove. Europski revizorski sud utvrdio je da je shema Garancije za mlade od srpnja do danas potpuno iznevjerila očekivanja jer se oko 60% intervencija odnosilo na pripravništva, a ne na stvaranje stvarnih poslova. Međunarodna organizacija rada (ILO) izjavila je da u mnogim slučajevima dodjela sredstava bila daleko ispod preporuka i naglasila da je ključno učiti iz pogrešaka prošlog programa.

Rezolucija Europskog parlamenta koju su podržali sindikati traži povećanje financiranja Garancije za mlade u dugoročnom budžetu EU. Stručnjaci kažu da bi trebalo osigurati 7.000 eura po korisniku da bi se postigli stvarni rezultati. Također, od Komisije se traži uvođenje pravnih instrumenata koji će osigurati pravedne novčane naknade za pripravništva i stažiranja. Ludovic Voet, tajnik Europske konfederacije sindikata, izjavio je: “EU nije uspjela ispuniti obećanje Garancije za mlade tijekom posljednje krize. Ambicije nisu bile usklađene s financijskim sredstvima, a novac se potrošio na pripravništva umjesto na prave poslove (…) Nezaposlenost mladih raste brže nego nakon financijskog sloma ključno je da EU nauči iz svojih pogrešaka tako što će ponuditi mladim ljudima kvalitetne poslove i stvarnu pravnu zaštitu od iskorištavanja. Komisija ne može nastaviti zabijati glavu u pijesak po pitanju nužnih poboljšanja programa.”

Bilten.org

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK