Platforma za progres Mirsada Hadžikadića živi svoje posljednje dane

02 Apr 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Platforma za progres Mirsada Hadžikadića doživjela je svoj politički i moralni krah na izboru gradonačelnika Sarajeva, kada je njihov kandidat Željko Majstorović svrstavanjem uz SDA i njihove satelite onemogućio izbor Bogića Bogićevića.

No, ovo nije prvi slučaj saradnje sa SDA, koja će u Sarajevu imati posljedice po izbor Bogića Bogićevića. Naime, kako je Prva smjena već pisala, kandidat PZP Mehmed Karkelja podržao je SDA u Novom Gradu, čime je SDA dobila većinu u tom vijeću i zauzvrat poslala u Gradsko vijeće Sarajeva Bajru Bibera i Enisu Spahić, Bibera kao jednog od vijećnika koji je bio protiv Bogića Bogićevića. Drugim riječima, bez izdaje kandidata PZP SDA ne bi imala ovu mogućnost.

Nakon izdaje u Novom Gradu PZP se oglasila saopštenjem: “Iako su iskorišteni ugled i resursi Platforme za progres s ciljem ispunjenja interesa pojedinaca, Platforma za progres nastavlja dalje sa odgovornim radom u skladu sa odlukama naših organa i tijela. Nažalost, ovakav ishod nismo mogli predvidjeti, niti spriječiti, ali će Platforma za progres ovaj slučaj uzeti kao pouku u našoj budućoj kadrovskoj politici. U potpunosti preuzimamo odgovornost zbog loše procjene kandidata, zbog čega ćemo unaprijediti našu kadrovsku politiku i postaviti oštrije kriterije.”

PZP i Mirsad Hadžikadić od izbora na ovamo većinu svojih nastupa provode izvinjavajući se. Naime, odmah nakon izbora PZP se morao suočiti sa optužbama za izbornu krađu u Gradačcu, zbog čega su najavili pokretanje procedure protiv svojih članova.

Ubrzo nakon toga, Edhem Bičakčić je naveo PZP kao poželjnog partnera za SDA, što je ponovo demantovano, sve do izbora Bogića Bogićevića. Još prije izbora Mirsad Hadžikadić je naveo kako im je i SDA poželjan koalicijski partner. Iz današnje perspektive potpuno je jasno i da je Mirsad Hadžikadić, rado viđen gost Islamske zajednice u Americi gdje SDA obično lobira za novac, svojom kandidaturom donio i mandat Šefiku Džaferoviću 2018. godine. Također, PZP je u toku kampanje bio itekako medijski promovisan od strane SDA portala, o čemu smo pisali.

Posljednja dešavanja oko sabotiranja Bogića Bogićevića nanijela su veliki udarac Platformi za progres, a Hadžikadića prikazali kao političara koji ne vlada ni na nivou vijeća. Pokazalo se da u Predsjedništvu PZP sjede skoro djeca, studenti koji su već mijenjali stranke i ne mogu iznijeti nikakav program niti promjenu. Stoga je PZP suočen s napuštanjem ili pasivizacijom članova, ali i još većim problemom, uvjeravanjem ljudi da stanu na listu stranke koja je sabotirala Bogića Bogićevića i nosi se sa sve uvjerljivijim optužbama da je skriveni SDA satelit u politici.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK