Na današnji dan uspostavljena Pariska komuna

18 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Na današnji dan 1871. godine u Parizu uspostavljena je narodna vlast – Pariska komuna. Ulazak u rat s Prusijom, u Francuskoj je doveo i do zaoštravanja borbe između buržoazije i proleterijata. Jedan od rezultata ove borbe je i sprovođenje prve radničke revolucije, odnosno preuzimanje kontrole nad Parizom od strane radnica i radnika.

Narod je uspostavio novu vlast preko koje su pokušali da uspostave slobodu i jednakost za sve, a tokom postojanja Komune ukinuta je vojska, država sekularizovana ukidanjem davanja za crkvu i nacionalizacijom crkvene imovine, fabrike su predate radničkim udruženjima na upravu, a ponovo su otvorene one fabrike u kojima je obustavljen rad tokom rata. Uspostavljena je ravnopravnost spolova, uvedeno obavezno i besplatno osnovno školovanje, pokrenuto pitanje osmočasovnog rada i proglašeno je načelo „alat radnicima, zemlja seljacima, rad svima“.

Ovi značajni politički pomaci su sprovedeni za svega 72 dana koliko je Pariska komuna trajala, već u maju iste godine Versajska armija je izvršila napade na Komunu, gdje su nakon teških borbi preživjeli komunari u kratkom roku većinom osuđeni na smrt ili prognani.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK