Koaliciju DF, SDA i HDZ ne zanima zlostavljanje djece u Pazariću

20 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Klubovi zastupnika SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde i PDA su glasali za ovu tačku. Klubovi SDA, HDZ-a i DF-a su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, dok je SBB velikim dijelom bio za. Za su u konačnici bila 22 zastupnika, 48 ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

U incijativi je Ćudić, između ostalog, navela da se zaustavi zlostavljanje djece u Zavodu, da resorno ministarstvo imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoze i praksu redovnih ljekarskih pregleda te da se ovaj slučaj proslijedi nadležnom tužilaštvu. Također, zatraženo je i hitno razrješenje dužnosti članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Zanimljivo je da je većina zastupnika čak i odbila da se o ovom problemu raspravlja na sjednici Zastupničkog doma.

Dio imena zastupnika koji su bili protiv:

Ćatić Osman
Efendić Adnan
Gadžić Rahim
Ibrišimović Jasminka
Izetbegović Sebija
Kaknjo Suad
Mašetić Senad
Peco Mirsad
Rošić Husein
Zildžić Salko
Zukić Ibrahim
Zuko Kenela
Bošković Mladen
Dejanović Delfa
Galić Petar
Kljaić Marijan
Knezović Dario
Hodžić Dženana
Faletar Luka
Marjanović Boris
Kolar Jurčević Amkica
Martić Josip
Adžem Dževad
Miličević Jelka
Musa Stanko
Opsenica Goran
Pavković Ivica

Klix

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK