Moć ostaje Čoviću: DF i SDA opet predali novac HDZ-u

18 Apr 2019

Nakon duge trakavice oko formiranja vlasti, delegacije SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorile su podjelu fotelja u Vijeću ministara BiH. To je epilog sastanka Dodika, Čovića i Izetbegovića, dok Komšiću nije dopušteno da pregovara. Stavovi DF-a zastupani su kroz delegaciju SDA.

Prema ovoj raspodjeli SNSD je dobio Predsjedavajućeg VM i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

SDA će dobiti ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti i odbrane, a nije poznato koje će ministarstvo ustupiti DF-u.

HDZ je prema svemu zadržao kontrolu nad finansijama, odnosno, osigurao punu moć i dobio Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo finansija BiH i Ministarstvo pravde BiH.

Ostaje neodgovoreno pitanje na koji način su ovom raspodjelom SDA i DF spasili državu BiH, što je bilo glavno objašnjenje koalicije i ulaska u vlast. Podsjećamo, skoro identična situacija, ali na Federalnom nivou, desila se prije četiri godine kad je voljom SDA i Df-a HDZ dobio sve ključne poluge u Federaciji BiH, što je jedan od ključnih razloga i sadašnje blokade.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK