Licemjerje Zapada, lobističke igre i domaća nesposobnost: Žuljević upozorio da ćemo postati uvoznici struje

07 Mar 2022
Vrijeme čitanja: 1 min

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine otvorena je rasprava o energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu evropske, pa i svjetske, tranzicije od fosilnih goriva ka ekološki prihvatljivijim rješenjima. Bosna i Hercegovina koja glavnicu svoje struje dobija od uglja, a kao dugovjeki aspirant ka EU morat će prihvatiti uslove EU koji podrazumijevaju i ekološku normatizaciju i standardizaciju za prijem, što predstavlja veliki problem za domaću privredu. Podrobniju analizu o fenomenu energetske tranzicije Prva smjena je ranije objavila.

Na pomenutoj sjednici doprinos raspravi je dao i Aner Žuljević, ukazujući na nemaran odnos bh vlasti ka ovom pitanju, koja, naglašava on, nije o ovome raspravljeno posljednjih 12 godina.

Delegat SDP BiH  je postavio pitanje da li strani međunarodni faktor zapravo jedino računa na viškove struje koju Bosna i Hercegovina posjeduje, jer prodajni aranžmani vrijede nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka.

Žuljević je nadalje ukazao na hipokriziju EU koja od BiH, kao siromašnije zemlje koja kapacitetima ne zagađuje puno, traži energetsku tranziciju i reduciranje emisije CO2 gasova. Također, on se nadovezao da ne postoji razlog za poskupljenje cijena energije u državi, ali da će trenutna politika dovesti BiH od izvoznika u uvoznika države, kada će cijene zavisiti od volje kapitalista sa Zapada.

Cijelo izlaganje na  snimku:

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK