Izgrađen Pelješki most, iako ga je Željko Komšić “zabranio”

28 Jan 2022
FOTO: Klix
Vrijeme čitanja: 1 min

Nakon 1277 dana završena je izgradnja mosta Pelješac. U srijedu, 26. januara, završeni su svi građevinski radovi na mostu Pelješac, a danas je započeo tehnički pregled mosta, piše Jutarnji list u svom izdanju.

U Hrvatskim cestama su potvrdili kako je danas započeo tehnički pregled mosta koji bi trebao završiti do 31. januara. Predstoji tehnička provjera mosta, zbog eventualnih otklanjanja nedostataka. Ipak, most je izgrađen.

Kineska tvrtka CRBC izgradnju mosta Pelješac započela je 30. jula 2018. godine. Rok za završetak radova bio je 36 mjeseci i 29 dana. Iako u taj rok ulazi i obavljanje tehničkog pregleda može reći da je izgradnja mosta trajala 52 dana duže od planiranog, najviše zbog obustave radova s početka pandemije.

Spomenuti most bio je tema i u Bosni i Hercegovini, ponajviše zahvaljujući Željku Komšiću koji je još od 2009. godine višestruko najavljivao tužbu protiv Hrvatske na međunarodnim sudovima. Međutim, osim pojačane retorike u predizborno vrijeme, od 2009. godine pa do danas, kada je most potpuno završen, Komšić nije poduzeo ništa povodom svojih obećanja, mada je u dva navrata bio u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, predmet spora je u prvom redu bila visina mosta i pristup moru za Bosnu i Hercegovinu, koja jedini morski put ima upravo na tom dijelu. U konačnom epilogu, Komšić je dobio izbore, Hrvatska Pelješki most, a Bosna i Hercegovina nije dobila ništa osim još jednog poraza.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK