Debevec se ne žuri istražiti kriminal SDA: “Da SDP tek tako traži od Suda BiH – to ne može”

18 Jan 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Iako je krađa na izborima u Mostaru jasna i dokazana, a nakon prebrojavanja tek 10 vreća od njih 150 već je jedan mandat vraćen BH bloku, to za predsjednika Suda BiH Ranka Debevca nije problem. Dokazane su krađe po 150 glasova na jednom mjestu, ili čak 1000 glasova za pojedine kandidate Koalicije za Mostar koju predvodi SDA.

S obzirom da SDP BiH smatra kako treba provjeriti i ostale vreće, uputili su apelaciju Sudu BiH, na što je regovao Debevec.

“Jedina apelaciona nadležnost Suda BiH je rješavanje izborne žalbe. Kada Centralna izborna komisija (CIK) odbije neki zahtjev stranke, nezadovoljna strana ima pravo da uputi izbornu žalbu Sudu BiH čiji je rok rješavanja 72 sata”, ukazao je Debevac za Klix.ba.

“SDP ne može to tražiti od Suda Bosne i Hercegovine prije nego što o tome odluči CIK. Eventuano na odluku CIK-a nezadovoljna strana ima pravo izborne žalbe u roku od 72 sata”, ponovio je.

“Da SDP tek tako traži od Suda BiH – to ne može. Sud samo može odlučivati o izbornim žalbama”, zaključio je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec.

Debevac je u posljednje vrijeme u medijima povezivan sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom i SDA.

Na izjavu Debevca reagovao je Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda.

“Od ozbiljnih ljudi na ozbiljnim pozicijama se očekuje da čitaju dokumente.

“Uvaženi predsjedniče suda, SDP BiH je postupio u skladu sa poukom o pravnom lijeku koja je napisana u odluci CIK-a. Tamo lijepo piše da se protiv zadnje odluke CIK-a podnosi žalba Apelacionom sudu u roku od dva dana od objavljivanja odluke. Stvar je pravno jasna, na relativno malom uzorku otvorenih vreća, utvrđene su ogromne malverzacije izbornog rezultata, tako da je naša žalba prije svega logična, pri tome i pravno osnovana s ciljem da sud opravdano naloži CIK-u da izvrši ponovno brojanje svih listića na biračkim mjestima koje nisu brojani u žalbenom postupku”,  

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK