Suad Beganović: Cinički cirkus Bakira Izetbegovića

09 Aug 2018
FOTO: N1
Vrijeme čitanja: 6 min

Bakir Izetbegović posjeduje rijetku vještinu negacije neposredne društveno-političke realnosti pred kamerama, a koju proizvodi u potaji centrale svoje stranke. Sve što Izetbegović izrekne pred kamerama totalno je drugačije od onog što radi zajedno sa ratnim profiterima koji su se prefarbali u ponosne članove SDA. Elem, ponovo je ovih dana Izetbegović odlučio razmrsiti fitnu koja je pala nad njegov narod i izrekao dodatni niz neistina, poluistina i uputio nekoliko politički vrlo podmuklih spinova.

Strategija koju koristi Izetbegović sastoji se iz asimilacije pojedinih građanskih ideja, koncepata i parola s ciljem da se javnosti prikaže kako i SDA ima takve politike, pa nema velike potrebe da glasovi idu mimo SDA. Istovremeno, da bi zadržao i vlastito glasačko tijelo koje ne voli takve poruke Izetbegović uvijek pomno bira datum i mjesto sa kojih će poslati političku poruku.

Prije  nekoliko dana Izetbegović se poigrao partizana na Igmanu, ali u kontekstu ove posljednje odbrane u prethodnom ratu. Priznao je Izetbegović kako se na Igmanu dva puta vodila bitka, s jasnom agendom teritorijalizacije mjesta zločina, svojstveno politici krvi i tla. Izetbegović je govorio odlično u dijelu oko odbrane BiH od strane Titovih partizana, kao i o negaciji zločina u posljednjem ratu. Mudrost se sastoji u činjenici da Izetbegović uvijek to nadglasa nacionalnom odbranom i slavljenjem Alije Izetbegovića, koji je cijeli život bio protivnik tih istih partizana, a ljubitelj ostalih nacionalnih pokreta.

Kada se u cijelu manifestaciji uvrsti vjerski program, nacionalni ponos i niz obećanja koja Izetbegović ne može ispuniti (teško bi bilo zamisliti da Izetbegović uspješno vodi odbranu zemlje o kojoj često govori), tada uzgredno spominjanje Tita dođe za rigidnog glasača kao piti gorku pilulu uz med, a istovremeno se vrši simbolička asimilacija narodnog pokreta koji je nadišao bilo koji drugi na ovim prostorima u kompletnoj historiji.

Ponovo će Izetbegović spominjati Tita, kao i bosanstvo, na dan rođenja Alije Izetbegovića i pred mezarjem Kovači. Izetbegović mlađi u posljednjoj godini, shodno sve većem političkom padu, često posjećuje mezar svog oca gdje organizuje skupove, saziva horove (o islamskoj praksi bi se trebali očitovati alimi) i uvijek šalje snažne političke poruke. Podsjetimo, prošli put kad je Izetbegović govorio o haubicama, to je također bilo sa istog mjesta. Vidljivo je da Izetbegović pred izbore želi mezarje na Kovačima načiniti svojom političkom govornicom. O moralnosti tog postupka neka prosude njegovi glasači, redovni učitelji morala u javnosti.

Zanimljiva je činjenica da Alija Izetbegović postaje kult ličnosti o kojem su  mnogo negativnih komentara napisali mladomuslimanski prvaci, navodeći da je stvaranje kulta suprotno islamskoj praksi, pa sve do toga da u određenim oblicima pripada idolatriji. Danas, obilježavanje rođenja Alije Izetbegovića podsjeća na Dan mladosti, obilježavanje rođendana Josipa Broza Tita. Sukladno toj komparativnoj sličnosti i Izetbegović se sjetio Tita, te dao još nekoliko izjava koje ćemo analizirati.

„Sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića njemu nije potrebno, mislim da je potrebno nama, jer se na taj način sjećamo jednog herojskog doba, kada je vraćena državnost BiH…

O herojstvu bi se moglo raspraviti, jer ogroman broj izjava boraca, od kojih mnogi protestuju i dan danas, iako ponosni na činjenicu da su branili ognjište, ne vide mnogo herojstva u činjenici da su izdani, te da država koju su htjeli i branili nije uspostavljena. Izjava o državnosti plod je čitanja revizionista, historičara i novinara u službi režima, a koje Izetbegović lijepo nagrađuje. Državnost BiH je uspostavljena zahvaljujući komunistima 25. novembra 1943. godine, kada BiH prvi put u povijesti postaje republika. Iza izjave Izetbegovića nalazi se želja nametanja slike o početku države BiH 1992. godine. Konfuzija oko nezavisnosti i državnosti nije nešto što se treba desiti državniku, ali nije ni neočekivano u kalamburu pokušaja da se historijska slika iskosi. Izetbegović, koji je po objavljenim pismima Alije Izetbegovića, bio sklon učenju filozofije i historije sa puškica, koje mu je pripremio upravo prvi predsjednik, morao je načiniti takav gaf, naročito filovan novijom historijom pisanom po nacionalističkim magazinima.

„Kada su Bošnjaci vratili svoje nacionalno ime, ime svog jezika, kada su usvojene slobode, uspostavljen višepartijski sistem. To su stvari kojih se vrijedi sjećati i koje su vjerovatno najznačajnije u novijoj historiji BiH”, rekao je Izetbegović i nema sumnje da početak knjige istine počinje tako. No, historija pamti i metode realizacije uvođenja višepartijskog sistema. Tako je Alija Izetbegović srdačno u Nevesinju pozdravljao dolazak Karadžića i SDS-a riječima da smo ih dugo čekali. Ne znamo ko je dugo čekao povratak četništva, ali sumnjam da Bošnjaci jesu. Alija je, po svim izjavama, bio vrstan intelektualac, zainteresovan za filozofiju, politiku, pa je kao takav morao znati da buđenje SDS-a neodoljivo podsjeća na ranije buđenje nacionalizma, kao punih 50 godina ranije kada je počinjen i vjerovatno najveći genocid na tadašnjim muslimanima sliva Drine, u gradovima poput Višegrada ili Foče. Zapravo, o genocidu u Foči govorio je upravo Alija Izetbegović na predizbornom skupu pred rat. Shodno tome, potpuna je laž da Alija Izetbegović nije mogao pretpostaviti da će SDS zasvirati ratne trube, jer se o opasnostima nacionalizma pisalo cijelo stoljeće. Ipak, SDA i SDS su bili u koaliciji. Štaviše, Izetbegović je pomilovao zatvorenika Momčila Krajišnika, kojeg su nepravedno zatvorili komunisti. Naime, bio je samo osuđeni kriminalac, ali ispravan Srbin.

„Za razliku onih koji su bili vlast u Titovo vrijeme pa postali nacionalne vođe. Zanimljiv je fenomen da je Josip Broz preživio jedino u ulici gdje se zatvorenik Alija Izetbegović pitao o tome. Tamo gdje su se pitali njegovi generali, pioniri, Josip Broz je uklonjen iz glavnih ulica.“

Izjavu poput ove možete čuti u govorima mnogih ostrašćenih nacionalista u Hrvatskoj i Srbiji, koji pokušavaju abolirati nacionaliste i odgovornost za devedesete prenijeti na komuniste. Matrica te izjave zasniva se na esencijalističkom ubijeđenju o nekom zločinačkom transgenetskom zločinu. Ukoliko su u ovom slučaju komunisti drugog etničkog predznaka, utoliko je tvrdnja draža oratoru. Generali i „pioniri“ o kojima Izetbegović govori su bjelodano bili fašisti, kojima je trebalo deset godina poslije smrti Tita da dođu na tron i provedu svoje planove. Među tim planovima se nije nalazio samo velikodržavni projekat Srbije, nesumnjivo najveća posljedica sa svojim krvavim epilogom i vrhuncu u genocidu u Srebrenici. Drugi planovi, poput privatizacije, uredno su urađeni u u Sarajevu, kao i Beogradu i Zagrebu. Tako je u sred rata vlast u Sarajevu pljačkala društvenu imovinu, dok su borci ginuli, stvarana je nova bogata elita neobegovatskih porodica.

Još je poraznije da su već u jesen 1992. godine (rat počeo) oformljene komisije za promjene imena ulica. Dakle, pod prijetnjom gubitka života nekome je naumpalo da mijenja imena ulica, i to partizanskih ulica u Sarajevu. Tako je Alipašina nekada bila ulica Đure Đakovića, Bolnička ulica nosila je ime književnika, novinara i revolucionara Moše Pijade dok je  Ferhadija nekada nosila ime Vase Miskina. Dok zvecka oružje najmudrije je ulicu nazvati opisnim imenom Bolnička, smatrala je tadašnja vlast. Tu dolazimo do smišljenog političkog spina. Prvo, Izetbegović BiH nikad ne bi trebao mjeriti BiH sa Hrvatskom, koja je učinila mnogo toga da oživi ustaštvo, pobriše NOB i donese diskriminirajuće dokumente u Sabor, opravda ustaške pozdrave i table u Jasenovcu. Drugo, činjenica o nacionalizmu Hrvatske i Srbije, koja vrši rehabilitacije četnika, ne opravdava poteze koje donosi vlast u Sarajevu, a naročito mimo Sarajeva, što je ovdje mudro prešućeno.

Najveća laž nalazi se u neizgovorenom. Trgova i ulica s imenom Maršala Tita najviše ima u Srbiji (preko 170), čak pola od svih na cijelom području bivše Jugoslavije. Josip Broz Tito je uklonjen u Hrvatskoj na mnogim mjestima, pa opet Hrvatska ima više ulica i trgova od BiH sa oko tridesetak, dok Makedonija ima također toliko. Bosna i Hercegovina ih ima oko 20-ak i opravdano je pitanje zašto Izetbegović manipulira ovako preciznim podacima. Izetbegović smatra da ako ostavi Titovu ulicu u Sarajevu (koja je skraćena) da onda lako može pobrisati veliki broj ostalih ulica, a i dalje izjavljivati da partizanska baština nije stradala. Vrijedi podsjetiti da je o fašističkim ulicama u Sarajevu čuo i UN. Ulica Fadila Jahića Španca također je skraćena, a dodana mu je ulica po fašisti, mimo svake zdrave logike.

Druga manipulacija u simboličkom mnemotopu tiče se gradova pored Sarajeva. Kakanj je ulicu Maršala Tita zamijenio ulicom Alije Izetbegovića. U Zenici je ta ulica skraćena, a taj dio je nazvan po, ponovo, Aliji Izetbegoviću. Ukoliko se zna da je skoro svaki grad (a u FBiH ih ima 60-ak) imao ulicu Maršala Tita, kako je danas taj broj tek dvadesetak ulica. O svim drugim ulicama s partizanskim imenima mogla si se napisati ogromna knjiga, samo o preimenovanjima. O obimnosti tih poduhvata u Sarajevu može se čitati u knjizi Sarajevo, plan grada od Miljenka Jergovića. Čitajući tu knjigu lako je uvidjeti da dok je Maršalova ulica opstajala, stradale su mnoge druge tiho i brzo. O školama ovaj put nećemo ni govoriti, ali vrijedi spomenuti kako je mrak pojeo spomenik Đure Pucara Starog ispred zgrade CK u Alipašinoj, odnosno ulici Đure Đakovića. Samo iz obijesti i sa željom da se potvrdi pobjeda nacionalizma skinut je spomenik narodnom heroju, potpredsjedniku ZAVNOBiH-a, članu AVNOJ-a i predsjedniku Vlade BiH.

„Pratimo Alijine principe. I mi smo borci protiv korupcije i nepotizma. I u Alijinov vrijeme je bilo loših ljudi, kako on reče, vlast kvari ljude i kao magnet privlači loše ljude. Mi čistimo SDA od takvih ljudi. Riba se od glave čisti. Meni je važno da su ljudi oko mene čisti, a onda ćemo dalje.“

Jedan od principa koje slijedi Bakir Izetbegović jeste koalicija sa HDZ-om. Slika na kojoj Alija i Tuđman poziraju pored srušenog Starog mosta najbolji je dokaz o koristi te koalicije za radni narod, koji je prisiljen da postane ponovo ratnički narod pod agresijom Hrvatske, osuđene za UZP po komandnoj liniji Tuđmana i agresije Srbije. Tvrdnja o lošim ljudima je ublažena, jer teško je reći da su tek loši ezdeaovci koji su prodavali oružje bošnjačkoj sirotinji, koja se od tih agresija trebala braniti. Faruk Šehić tvrdi da je puška iznosila između 1600 i 1800 DM, mada je dalje od Sarajeva bila i 1200 DM. Najzanimljivije, čak ni afera „Zadruga“ Izetbegovića nije ubijedila da je on glava na pokvarenoj ribi. O čistoti Sarajlića, Muslimovića i nizu političara u dvije decenije SDA napisano je mnogo.

„Svjedoci smo desetina procesa protiv utjecajnih ljudi koji imaju milione, avione, tornjeve i tako dalje, a onda se to popravlja na malim ljudima. Tu se autoritet pravosuđa pokušava vratiti.“

Osim Radončića, o kojem ovdje govori Izetbegović, zaboravio je spomenuti niz ličnosti iz vlastite stranke, kao i činjenicu da je pravosuđe u kandžama SDA. Netačno je i da se popravlja pravosuđe na malim ljudima. U BiH lokalne kabadahije ne idu na odležavanje kazne za svoj kriminal, pa čak ni ubistva. Neki od njih završe na listama SDA, a drugi godinama izbjegavaju suđenja, dok roditelji ubijene djece čekaju maligna oboljenja, koja će ih stići zbog nepravde.

„Zato sam rekao da ćemo to kompenzirati jačanjem namjenske proizvodnje, jer slabost privlači nasilnike“

Izetbegović redovno zamajava Bošnjake pričom o namjenskoj indrustriji. Naime, namjenska industrija procvat doživljava pod vladom SDP-a, kada Nikšić oporavlja tvornicu Igman. Međutim, i takva tvornica izvozi naoružanje i teško se može tvrditi da BiH proizvodi strateški sve što bi joj trebalo za odbranu. Drugim riječima, BiH je tek mali prodavač, pod kontrolom stranih sila. Izetbegović redovno zaboravlja spomenuti ime bezbjednjaka koji kontroliše svaki metak, kao i činjenicu da bez srpske saglasnosti ne može ništa. Na kraju, teško državi koju bi branila pamet Bakira Izetbegovića, Fadila Novalića i poznatog borca Denisa Zvizdića.

No, Izetbegović je majstor u pravljenju cirkusa, pa ne čudi da nije uspio sastaviti tri rečenice u nizu, a da dvije nisu tačne, ali zato cinično ponavlja svoje laži dobro znajući da će mašinerija koju posjeduje učiniti sve da postanu istina u svakom portalu, mjestu, školi i džematu.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK