Rat u sarajevskoj SDA se nastavlja: Kad se isti međusobno tajno snimaju

28 Feb 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Večeras je na svom fejsbuk profilu načelnik općine Novi Grad Sarajevo, nesuđeni premijer Kantona Sarajevo, nekadašnji miljenik Bakira Izetbegovića i mlada uzdanica SDA, Semir Efendić objavio audio snimak iz kojeg se može čuti kako Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, “nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata.” Ovo je, kako Efendić kaže, primjer “neprincipijelnog lobiranja i pritiska na delegate” kojim su se služili SDA-ovci iz tabora njegovog donedavnog protukandidata, a odnedavno i predsjednika sarajevskog odbora SDA, Fikreta Prevljaka. Nadalje u svom statusu ističe: “uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine.”

Ne želeći se u ovom neskrivenom i prljavom unutarstranačkom ratu stavljati ni na čiju stranu, ipak je zanimljivo uočiti par stvari, a koje zapravo potvrđuju da, suprotno željama samog Efendića, zapravo između njega i osoba koje proziva ni nema suštinske razlike.

Prije svega, i u samom audio snimku koji je objavio, snimak koji je snimao “njegov delegat”, zaposlenik u Općini Novi Grad, se od učesnika tajnog razgovora potvrđuje da je i “Efendićeva strana” tražila od delegata da svoj listić slika kako bi imao dokaz da je glasao upravo za njega. Kako je moguće da lobiranje u automobilu na parkingu predstavlja “neprincipijelne metode” a tjeranje delegata da slikaju za koga su glasali ne predstavlja “neprincipijelne metode” ostaje na načelniku da objasni.

Ipak, ovo nije ništa u poređenju sa skandalom koji se dogodio svega par dana nakon prošlih općih izbora, a na koji je javnost a i Centralna izborna komisija, zaboravila. Naime, podsjećamo da je svega par dana nakon što su u oktobru mjesecu 2018. godine održani Opći izbori u našoj zemlji, u javnost procurio audio snimak u kojem predsjednik općinske izborne komisije Novi Grad, Elvir Resić, svom sagovorniku garantuje kako su birački odbori “završeni” u korist SDA. U tom snimku, koji se i danas može pronaći na youtube-u, sam Resić jasno govori kako je “rek’o i Semiru (Efendiću) i Husi (Ćesiru) da sve ide preko sekretara”, a da će ono što njemu bude dostavljeno sa podacima, imenima i prezimenima ljudi i brojevima biračkih mjesta, biti s njegove strane završeno. Što je i učinjeno pa su na kraju Semir Efendić i njegovi bliski i vjerni saradnici unutar SDA na brojnim biračkim mjestima imali i 100% “osvojenih” glasova.

Prisjećajući se tog skandala u vezi režiranja sastava članova biračkih odbora na Općim izborima, postaje jasno da se u konkretnom slučaju objavljivanje audio snimka od strane načelnika Semira Efendića, a parafrazirajući latinsku izreku “vrana vrani oči ne vadi”, može reći da u ovom slučaju vrana vranu tajno snima, jer svi oni unutar SDA jesu – isti.

O tome kako u samom audio snimku ima materijala i za Tužilaštvo, odnosno kako se vrlo otvoreno govori da se planira preko budućeg ministra Ministarstva kulture u KS, Emira Hadžihafizbegovića, završavati poslovi, ćemo pisati u narednim danima.

 

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK