POMRAČENJE UMA: Željko Komšić građane Sarajeva uporedio s HDZ-ovcima

14 Dec 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Pristajanje Željka Komšića rame uz rame sa SDA i SBB-om, a slijedom uspostave  federalne vlasti i sa HDZ-om naišlo je na ogromne kritike javnosti. Sporazum također podrazumijeva i rušenje vlasti u Kantonu Sarajevo gdje HDZ ne participira. Po prvi put Komšić je oštrije kritikovan od samih građana i njegovih glasača nego od opozicije i drugih političkih aktera.

Nakon koalicije koju je Bakir Izetbegović prozvao bošnjačkom, time razotkrivajući pozadinu sklapanja sporazuma, javnost je s ogorčenjem reagovala na Komšićevu izdaju.

Ipak, reagujući na sve kritike građana Sarajeva, na upit novinara Radiosarajeva kako komentira sve kritike Komšić je javnost i građane Sarajeva po oprobanom receptu uporedio sa HDZ-om.

”Interesantno je da imaju istu retoriku kao HDZ. Dok se mi na dnevnoj osnovi borimo za ovu zemlju i jednakost svih u njoj oni su spremni da Kanton Sarajevo predaju Zukorliću (Muamer, poslanik Skupštine Srbije i bivši muftija sandžački) na upravljanje. Dok mi tražimo multietničko Sarajevo, i to ne samo na nivou izjava, nego i na praktičnom nivou (imenovanje Marija Nenadića na poziciju premijera Kantona Sarajevo), i dok SDA pristaje na to, oni nas optužuju za navodnu izdaju! Ako je to izdaja, ja sam ponosan “izdajnik”!”kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Ovo nije prvi put da Komšić sve svoje kritičare poredi sa UZP-ovcima i sljedbenicima HDZ-a. Ipak, ovo je prvi put da na kritiku javnosti Komšić i vlastite glasače, zajedno sa strankama NiP, SDP i NS stavlja u isti koš i poredi sa HDZ-ovcima, bez odgovora zašto je izdao obećanja koja je dao u prethodnim mjesecima.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK