Ode Edin, ne dođe Semir

16 Dec 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Petak 13. 2019. godine na domaćoj političkoj sceni ostat će upamćen kao dan najvećih izdaja volje birača otkako se provode višestranački izbori u Bosni i Hercegovini. Nakon što su čvrsto uvjeravali građane, ali i svoje članove, Fahrudin Radončić i Željko Komšić, kao vlasnici svojih stranaka koje više podsjećaju na društva jednog lica nego na političke organizacije, donijeli su konačnu odluku kako ulaze u vlast na svim nivoima. Takva odluka, ne samo da je naišla na osudu šireg građanstva, naročito u Kantonu Sarajevo, već i unutar stranaka koje su se „prodale“ – DF-u i SBB-u. Tako je odmah po obavljivanju vijesti, zastupnik SBB-a u sarajevskoj kantonalnoj skupštini, Zvonko Marić, izjavio kako nije postignut definitivni dogovor, dok je, danas, Damir Arnaut podnio ostavku na sve funkcije unutar SBB-a smatrajući da je obaranje „šestorke“ u KS nekorektno, nelogično i, za njega, neprihvatljivo.

Međutim, da su argumenti za smjenu „šestorke“ tanki, odnosno da je odluka o novoj vladajućoj koaliciji u kantonu sa najvećim budžetom politički nelogična, ukazuje i ličnost najavljenog novog premijera- Marija Nenadića. Naime, u preraspodjeli pozicija i najavljenim imenovanjima novih nosioca funkcija, čini se kako je „kratkih rukava“ ostala uzdanica SDA na posljednjim općim izborima – Semir Efendić. „Najpopularniji SDA načelnik“ i nosilac kantonalne liste, uprkos tome što je na prošlim izborima donio svojoj stranci 30 hiljada glasova, uprkos tome što je dežurao sve vrijeme nad Vladom KS, redovno svojim fejsbuk saopštenjima kritikovao rad iste i najavljivao njenu smjenu, ipak neće postati novi premijer Kantona Sarajevo.

Ovim činom je samo potvrđeno da je nešto trulo u odnosima i poziciji načelnika Novog Grada unutar SDA, odnosno na relaciji Efendić – Izetbegović. Na to su već ukazivala i dešavanja iz oktobra mjeseca ove godine, kada Efendić nije izabran u Predsjedništvo SDA. Ispostavilo se da mu je uzalud bilo zanemarivanje svog radnog mjesta načelnika nauštrb izigravanja „premijera iz sjene“ i novoformirano, u javnosti neobjavljeno, savezništva sa DF-om u Općinskom vijeću Novi Grad. Nesuđeni premijer ostat će – nesuđeni.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK