Mostarski račun: SDA i HDZ imaju planirani sukob, tiha većina može donijeti pobjedu opoziciji SDP i NS

20 Aug 2020
Safet Oručević nagrađuje Dragana Čovića kao mimara mira
Vrijeme čitanja: 3 min

Turbulentno je i napeto posljednjih dana na mostarskoj političkoj sceni. Sve političke stranke zauzimaju startne pozicije uoči izbora koji će se održati u gradu na Neretvi nakon punih dvanaest godina.

Prvi je u okupljanje krenuo SDP koji je sklopio Sporazum o djelovanju BH bloka sa Našom strankom, a sada je izvjesno da bi se njihovoj koaliciji mogla pridružiti i lokalna Prva mostarska partija PMP, koja je na taj način praktično izašla i iz suradnje sa Demokratskom frontom s kojom je bila u koaliciji na prethodnim parlamentarnim izborima. Javnosti je malo poznato da u suštini DF nema zastupnika u Skupštini HNŽ-a, već je sa izborne liste izabrana zastupnica Prve mostarske partije.

Naime, spomenuta lokalna stranka odbila je suradnju sa SDA i tzv. ‘probosanskim’ blokom koja je na svoj sastanak prošlog ponedjeljka okupila predstavnike SBB-a, DF, SBiH-a i BPS-a. Na isti način reagirala je i Platforma za progres iz koje su naglasili da nikakva suradnja sa SDA ne dolazi u obzir.

Ništa od ‘nacionalnih’ koalicija

Na taj način, sudeći po trenutnoj situaciji, u okviru SDA-ovog tzv. ‘probosanskog bloka’ ostati će samo BPS, Savez za bolju budućnost na izričiti zahtjev Fahrudina Radončića te ostaci Stranke za BiH koji sada djeluju i kroz Demokratsku frontu jer je nekadašnji dugogodišnji kadar te stranke Ahmed Džubur sada čelni čovjek hercegovačkog DF-a.

Također, izvjesno je da ni HDZ BiH neće moći za mostarske izbore okupiti ni stranke članice Hrvatskog narodnog sabora, a kamoli sve hrvatske stranke. Naime, iz Hrvatske republikanske stranke već su poručili da će izbore u Mostaru izaći samostalno, a isto su jasno najavili iz HSP BiH (koji okupljaju vlastitu koaliciju), ali i iz mostarskog ogranka HDZ 1990 čiji je predsjednik u intervjuu za Dnevni list potvrdio da će ta stranka na izbore samostalno.

Na taj način postaje evidentno da se priča dvije nacionalne stranke (SDA i HDZ) o okupljanju stranaka u dva međusobno i nacionalno suprotstavljena ‘tabora’ neće moći ostvariti. Za suradnju sa HDZ-om BiH i SDA-om trenutno su spremne samo one stranke koje sumnjaju u mogućnost da mogu samostalno ostvariti mandate u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Nakon ovakvog raspleta, sve je izglednije da će pasti u vodu želje bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića koji se na ‘sva zvona’ zalaže za veliku „bošnjačku koaliciju“ koju bi sačinjavali oba bloka okupljena oko SDA i SDP-a. Nakon što su iz SDP-a i NS-a odbili varijantu da ulaze u bilo kakve nacionalne blokove i poručili da oni računaju na glasove svih građana Mostara, Oručević je uvidjevši da ne može ostvariti utjecaj u ovim strankama, osuo paljbu po dužnosnicima ovih stranaka nazivajući ih „maloumnicima“.

Kako doznajemo iza svih ovih političkih kombinatorika, kriju se matematičke projekcije rezultata izbora iz 2018. godine, koje nacionalne stranke žele projicirati na novi izborni model u Mostaru i na njima temelje svoje poteze.

Tako primjerice, Oručević koji želi procesima upravljati iz sjene, svoju strategiju eventualne ‘bošnjačke’ pobjede nad HDZ-om gradi u tome da su stranke koje čine spomenuta dva bloka (SDA, SDP, DF, SBB, NS, BPS i SBiH) na posljednjim izborima dobile 23.593 glasa, što je 1733 glasa više od zbira HDZ-a, HDZ 1990 i HRS-a.

Tiha većina u Mostaru čini ogromnu većinu
Tiha većina u Mostaru čini ogromnu većinu

No, upravo razjedinjenost tri stranke sa hrvatskim predznakom donijelo bi prevagu i pobjedu ‘hrvatskim’ strankama u ‘bitci za Mostar’, jer bi sa gotovo 2000 glasova manje, kada bi rezultati izbora u Mostaru bili isti kao 2018., zahvaljujući D“Hondtovoj metodi izračuna mandata osvojili više mandata nego tzv. probosanski, a u suštini ‘bošnjački blok’.

No, problem za SDA i tzv. ‘probosanski’ (bošnjački) blok nastaje jer koalicija SDP-a BiH i NS-a može računati na glasove koje ove dvije stranke imaju u urbanim gradskim izbornim područjima poput Starog grada, Jugozapada i Zapada u kojima je za očekivati da osvoje vijećničke mandate.

Ovo vrlo dobro zna i predsjednik mostarske SDA Salem Marić koji je svjestan da je zadatak SDA na ovim izborima ograničen na podizanju izlaznosti u jednonacionalnim područjima gdje ova stranka ima najveću podršku, dok će ključne bitku u gradskim područjima voditi SDP i HDZ.

Sastanak u restoranu?

Iz krugova bliskih SDA saznajemo da Marić ovakve Oručevićeve poteze smatra spletkama koje još uvijek pripisuje njegovim dugogodišnjim nakanama da ga smijeni sa mjesta šefa mostarske SDA. Saznajemo i da u SDP-u idu korak dalje pa ovakve manevre Oručevića tumače kao direktnu pomoć HDZ-u sakrivenu u celofan „patriotizma“ iza koje stoje osobni interesi. Naime, u dobro upućenim političkim krugovima pojavila se informacija da su se baš Safet Oručević i Dragan Čović navodno nedavno sastali u jednom poznatom mostarskom restoranu, a da je nakon toga krenula inetnzivna i agresivna kampanja ‘okupljanja’ u nacionalne torove.

No, sudeći po trenutnoj situaciji na vrućem mostarskom političkom terenu izgledno je da ovaj put takvo okupljanje i prebrojavanje po nacionalnoj osnovi neće uspjeti, već da će umjesto toga jačati građanski blok okupljen oko SDP-a i NS-a, kao i neke umjerene nacionalne stranke. Potvrđuju to i izjave i postupci manjih stranaka s mostarske političke scene koji kao „vrag od tamjana“ sve više bježe iz zagrljaja SDA i HDZ-a

Dnevni list

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK