DF se raspada, masovno napuštanje stranke

11 Apr 2018
Demokratska fronta
Vrijeme čitanja: 1 min

Nedavno je u medije dospjela vijest da je Demokratsku frontu napustilo 336 članova. Vijest je došla sa zvaničnog maila OO DF Stari Grad. Objašnjenja oko tog slučaja su bila štura i neubjedljiva. Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sarajevo Sead Milavica nije imao odgovor ko je to uradio.

Već duže vrijeme se priča o tome kako je DF doživio kadrovski raspad na nižim razinama, kroz organizacije koje čine ključnu infrastrukturu u životu jedne stranke.

Postoji još argumenata koji upućuju na velike probleme unutar DF-a. Nedavno su u Tuzli tri značajna člana te stranke napustila DF. Mnogo ranije, odmah poslije lokalnih izbora DF je bio stranka sa brojnim preletačima poput Adema Olovčića i Srđana Srdića.

Prošli mjesec, u Zenici, Draženka Subašić, zastupnica u ZDK i Domu naroda FBiH, prešla je u SDP. Danas je iz SDP-a saopšteno da je ta stranka brojnija za još dva bitna člana. Kako je navedeno, Lejla Didik-Sarajlić je zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok je Jasmin Kadić zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Oboje su nakon nezavisnog djelovanja postalio dio SDP-a. Ranije su bili dio DF-a.

Očito je da DF trpi osipanje i u mjestima gdje je imao značajnu bazu, poput Sarajeva i Tuzle, dok mjesta u kojima nisu uspjeli ranije ojačati svoju bazu su odavno samo mrtvo slovo na papiru. Upravo ovo su isticali mnogi analitičari društvene i političke zbilje nakon kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva, navodeći da je to pokušaj da se spasi posrnula stranka.

SDP, nasuprot, sve je brojniji. Pored nabrojanih imena, nedavno je Vojin Mijatović na televiziji OSM izjavio da je SDP svakim danom sve veći u RS-u i da broj članova neprestano raste.

Po svemu sudeći, glasačka baza SDP-a vraća raniji oblik, dok stranke nastale raskolom pod Lagumdžijnom vlašću gube korak. Novootvoreni front, zbog kandidature Borisa Falatara, između Naše stranke i Demokratske fronte donijet će nove probleme za Željka Komšića

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK