Marinko Šanje: Sramotno da u našem kantonu dječji doplatak iznosi mizernih 25 KM

22 Apr 2018
Marinko Šanje
Vrijeme čitanja: 2 min

Marinko Šanje je magistar politologije, međunarodne politike i diplomacije, potpredsjednik državnog Foruma mladih Naše stranke, građanski aktivista i učesnik akademija za promociju ljudskih prava. Iako je iz Čapljine, njegov rad je prevashodno vezan za Mostar. O stanju u Našoj stranci i Mostaru govori za Prvu smjenu.

 

Šta Naša stranka radi u Mostaru, da li je Mostar prihvatio NS? Nedavno je obilježena i desetogodišnjica stranke?

Bez obzira na okolnosti koje su nam svima poznate, odnosno neimanje lokalnih izbora već skoro deset godina, Naša stranka kako u Mostaru tako i u HNK prema principu prepoznavanja lokalnih problema proisteklih nemarom vladajućih struktura, radi na pokretanju različitih inicijativa koje mogu poboljšati svakodnevni život građanki i građana – samo je potrebno da ima političke volje vladajućih struktura. Pozitivni puls građana prema našem radu osjećamo preko direktnog kontakta s njima kako na ulici tokom akcija koje smo sproveli, tako i na tribinama koje se tiču svih nas. Kao što smo naglasili na obilježavanju desete godišnjice, mi imamo čist obraz i naši kandidati i kandidatkinje na ulici mogu tražiti povjerenje, i čak nakon deset godina nemamo se čega stidjeti. Smatramo da je konačno došlo vrijeme da preuzmemo odgovornost.

 

Kakav je položaj  generalno mladih u Mostaru, a kako žive mladi ljudi koji se protive trenutnom stanju?

Mladi u Mostaru generalno su taoci političkog eksperimenta vladajućih nacionalističkih struktura koje ne dozvoljavaju stvaranje pozitivne klime kako bi mladi ispoljili i ostvarili sve svoje ambicije, počevši od nemogućnosti ostvarenja egzistencijalnog pitanja preko nedostatka infrastrukturnih sportskih objekata, te čitaonice za studente. Boli me što su se u velikoj mjeri pomirili sa ovim statusom quo. Svojim primjerom, ali i primjerom drugih kolega bilo politički angažiranih ili mladih aktivista, želimo pokazati da ovakvo stanje nije normalno, te da je važno, bez obzira na različite vrste pritisaka, oduprijeti se tome i raditi na boljem i normalnom Mostaru.

 

Ponovo se govori o rješavanju problema Mostara. Dakle, problem neodržavanja izbora. Da li je realno neko rješenje, kako gledate na ove sastanke?

Naša stranka od samoga početka bojkotuje ovakav način rješavanja problema neodržavanja izbora u Mostaru.  Smatramo da je to ništa drugo nego predstava za javnost, gdje izgleda kao da nešto se nešto konkretno radi, glavnu riječ vode oni koji su i stvorili “grad slučaj” od Mostara. Naš prijedlog, odnosno pet principa s platformom “Naš Mostar” za rješenje “grada slučaja” Mostara, odavno je spreman kao što je i cijeli GO Naše stranke spreman za izbore, ukoliko se stranke koje “pregovaraju” uspiju dogovoriti.

 

S druge strane, tu su građanske i antinacionalističke stranke. Govorili ste o Našoj stranci, kakav je odnos prema ostalim građanskim strankama?

Ostale građanske stranke prije svega gledamo kao potencijalne partnere nakon održavanja izbora i zdrave saveznike u borbi za drugačiji i normalan grad; saveznike za borbu protiv svake vrste diskriminacije, nacionalizma i fašizma u cjelokupnom prostoru oko nas.

 

Nedavno se švedski ambasador ljutio na zastoj gradnje u Mostaru. Dokle su došli infrastrukturni projekti?

Naša stranka prva je aktuelizirala pitanje financijske revizije Grada Mostara, koja nije bila rađena još od 2001. godine, a Parlament Federacije je dao saglasnost za donošenje budžeta na čije je usvajanje i provođenje revizija dala negativnu ocjenu. Sramotno je da nemaju odgovora na to gdje su novci od Kraljevine Švedske. Slogan HDZ-a na posljednjim lokalnim izborima 2008. godine bio je “Završimo započeto”, a deset godina nakon toga dvorana još uvijek nije izgrađena, kolektor nije dovršen, ruševine su u samoj jezgri grada… sve nam to pokazuje nemar i nebrigu za sve stanovnike Mostara.

 

NS je predstavila svog kandidata za člana Predjedništva, Borišu Falatara. Interesantan potez i biće o tome govora. Ima li Falatar šansu? Zašto Falatar?

Boriša Falatar utjelovljuje sve ideje i principe za koje se borimo, osoba sa međunarodnim iskustvom koje se nitko neće stidjeti i s ponosom ćemo moći reći bilo gdje u inozemstvu: “Da, i ja sam iz Bosne i Hercegovine, kao i Boriša Falatar, član Predsjedništva BiH!”. Motivi za njegovu kandidaturu, između ostalog, su propuštene prilike bh. diplomacije na međunarodnom planu. Želimo da zemlju povede ka svakoj vrsti prosperiteta i uvjeren sam da će naš kandidat tokom kampanje vratiti vjeru prvenstveno mladim ljudima u mogućnost dostojanstvenog življenja u Bosni i Hercegovini.

 

Kandidat ste za skupštinu HNK. Šta HNK treba, šta Vi želite promijeniti?

Da, izlazim na predstojeće izbore kao što sam već napomenuo – čista obraza, tražiti povjerenje građanki i građana svojega kantona. HNK nedostaju vizija, zatim program, strategija, politička volja, hrabrost i spremnost preuzeti odgovornost za sve sfere društva. Izdvojit ću samo jednu od inicijativa koju smo aktualizirali – tražiti ćemo formiranje Federalnog obiteljskog fonda gdje će sve porodiljne naknade biti iste, bez obzira na kanton, jer je sramotno da u našem kantonu dječji doplatak iznosi mizernih 25 KM.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK