SPUS u službi Bogunić, predsjednik SPUS-a šuti o vezi sa SDA

28 Dec 2019
FOTO: N1
Vrijeme čitanja: 1 min

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, ili poligon za stvaranje mladih kadrova SDA još jednom dokazuje svoj stvarni karakter. Nakon nedavnog obraćanja predsjednika SPUS-a, Hamze Vahida El-Dina, te iznošenje kritika na račun trenutne Vlade KS,  apel novoj potencijalnoj većini u KS da zadrži ministricu Bogunić kao “nestranački” kadar, te ministricu koja je “otpočela” reforme po pitanju studentskog standarda je čisti primjer naklonosti rukovodstva SPUS-a ministrici.

Prvenstveno treba istaći da trenutno rukovodstva SPUS-a ne predstavlja 30000 (UNSA broji 27000) studenata kako se to navodi u apelu, nego tek nešto više od 40% tog broja. Također, treba znati da trenutno rukovodstvo SPUS-a nije legitimni predstavnik studenata UNSA, upravo zbog navedenog omjera, te da je upravo trenutno Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, na čelu sa ministricom Bogunic legaliziralo trenutni saziv SPUS-a.

Podsjećamo da studentske organizacije sa Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka ne participiraju u radu ovog nelegitimnog stranačkog udruženja, iako dolaze sa najvećih fakulteta i imaju punu kvotu od 3 delegata u SPUS-u. Tu je još nekoliko studentskih organizacija koje nisu dio SPUS-a, što vraća  na činjenicu da SPUS ne predstavlja niti pola studenata.

Jedno je jasno, nije bitno ko je ministar obrazovanja u KS, sve dok je SDA pobočnik sa imenom Sifet Kukuruz u tom ministarstvu, ono će biti njihovo. Na kraju, ne bi nas čudilo  da trenutni nelegitimni saziv SPUS-a apeluje i da se njihov idol, bivši predsjednik Haris Zahiragić, stvarno postavi na mjesto ministra pravde KS.

Također, poznata je izjava trenutnog predsjednika SPUS-a Hamze Vahida El-Dina kako nije stranački aktivan. S njim se ne slaže SDA, jer se upravo njegova slika vidi na omladinskoj stranačkoj stranici. Možda je stranački pasivan?

FOTO: Asocijacija Mladih Sda Kakanj

Ko se to plaši objektiva?

Ko se to nama krije?
FOTO: Asocijacija Mladih Sda Kakanj
FOTO: Asocijacija Mladih Sda Kakanj
FOTO: Asocijacija Mladih Sda Kakanj
FOTO: Asocijacija Mladih Sda Kakanj
VEZANI ČLANCI

FACEBOOK