SDA negoduje zbog četništva, koaliciju sa Dodikom ljubomorno čuvaju

10 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Stranka demokratske akcije zahtijeva da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Također traži pokretanje postupka zabrane takvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, jer njihovo djelovanje, smatraju u SDA, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti.

“Okupljanje i postrojavanje četnika iz BiH i Srbije u Višegradu i prijeteće poruke upućene sa tog skupa sadrže sve elemente zakonom kažnjivog djela širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”, piše u saopštenju SDA.

Iz te stranke također naglašavaju kako postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.

“Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima”, poručuje se iz  SDA.

Četničko okupljanje već godinama nailazi na podršku Milorada Dodika, koalicionog partnera SDA, kojem su i ovaj put isporučili Dom naroda i trajnu blokadu BiH. SDA je tada opravdala svoj potez činjenicom da će dobiti poluge moći da pomažu povratnike Bošnjake. Da se radilo o prvorazrednoj podvali, vidljivo je danas u Višegradu.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK