Francuska ljevica počela borbu protiv islamofobije

17 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Francuska ljevica, u najširem smislu obuhvaćena čitavom lepezom pokreta i stranaka, dugo se nije osvrtala posebno na termin islamofobija. Naime, kao baštinici sekularne tradicije brojne organizacije ljevice su čak javno proklamovale da nemaju nikakve veze sa religijski označenim pojavama, iako su vrlo žestoko kritikovali rasizam. Razlozi sežu u daleku prošlost borbe protiv Crkve i satanizacije koju su pretrpjeli tadašnji borci za sekularizam. Usljed jačanja mržnje prema muslimanima, ljevica se našla u raskoraku gdje osuđuje rasizam i mržnju, ali ne podržavaju odvajanje na samo jednu religiju.

Ipak, stvari su se promijenile kad se broj napada na muslimane povećao u Francuskoj. Zbog napada na kebab prodavnice koji su bili rasistički motivirani i sve većeg jačanja nacističkih organizacija vođenih partijom Marine La Pen, te posljednjeg napada na dva muškarca u džamiji ljevica je stala u zaštitu muslimana pod parolom “stop islamofobiji”.

Time je nastupilo novo poglavlje borbe francuske ljevice koji su poznati kao žestoki kritičari vlasti. Usvajajući islamofobiju kao politički problem, jednako kao i religijski, pomirili su svoju sekularnu tradiciju sa već postojećim oprdjeljenjem za zaštitu migranata, kao i svih pojedinaca u manjinskim grupama.

Na protestima koje su organizovali u Parizu marširalo je 25 000 ljudi tražeći zaustavljanje islamofobije i najavljujući novi val političke borbe, kao i uvijek, vođene lijevim progresivnim idejama.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK