Bakir je svoje rekao: Posljednji zadatak Željka Komšića je predaja Tuzle SDA-u

10 Aug 2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Tužan je i žalostan politički pad Željka Komšića. Nedodirljivo popularan Komšić, osoba koju nisi mogao ni smio kritikovati u Sarajevu, postao je tek još jedan pijun u rukama Bakira Izetbegovića. S druge strane, Komšić je pristankom da za udobnu i dobro plaćenu fotelju u Predsjedništvu BiH, te niz direktorskih mjesta za njemu odane ljude iz DF-a dopustio jedan teški simbolički poraz za sve borce Armije BiH. On, Zlatni ljiljan, pristao je da služi Bakiru iz trezora.

Otkako se ova predaja objelodanila svakom čovjeku u BiH, Željko Komšić je nestao sa političke scene i sveo se na čestitke i protokolarna obraćanja. Istina, Komšić i dalje oštro piše, papir reže, kada napada SNSD i HDZ, ali sve to previše liči na SDA saopštenja da bi ostalo neprimijećeno. Uz to, Komšić redovno sa pozicije vlasti napada opoziciju. Nigdje u svijetu se vlast koja napada opoziciju ne etablira kao relevantna snaga, nego kroz učinak. Drugim riječima, smiješno je da Komšić kritikuje opoziciju dok u maniru političke hulje šuti na besramni slučaj odbijanja liječenja nevine i maloljetne djevojčice Nadin. Da li je veliki ponuđeni obraz Željka Komšića skončao u Gucci torbici prve dame?

Kako je moguće da je Željko Komšić zaključio da je afera „Asim“ tek nešto obično, pa to nije ni osudio, a već dvadeset godina se neprekidno kune u zakone države BiH? Drugim riječima, kako je u glavi Željka Komšića potpuno nestala kritika SDA, iako je upravo SDA godinama gospodar života i smrti brojnih građana koji ni HDZ ni SNSD nikad nisu imali u svom vijeću, ili tek ponekog u skupštini kantona?

Upravo takva pitanja počeli su postavljati građani nakon rušenja Vlade KS gdje nema HDz-a, na što se medijska mašinerija SDA, nimalo slučajno, uključila u odbranu Željka Komšića. Potpuno razočarenje u Željka Komšića među najboljim građanima ove države vidi se u učestalom hvaljenju DF-a od strane Bakira Izetbegovića, koji mu želi obezbijediti podršku u svom glasačkom tijelu. Tako, svi posljednji nastupi Bakira Izetbegovića svode se na hvalu Sebije Izetbegović i Željka Komšića. Nekada je Željko Komšić čitao lekciju Bakiru Izetbegoviću u emisiji „60 minuta“ zbog trezora, danas Bakir Izetbegović hvali na sva usta Željka Komšića kao pouzdanog partnera.

Komšić ne ostaje dužan svom političkom pokrovitelju i kockice se savršeno slažu neumoljivom logikom. Postaje jasno kako je DF sa razrušenom infrastrukturom dobio manje do 100 000 glasova, dok je Komšić uz SDA ostvario neviđen uspjeh, toliki da je čak Šefik Džaferović tijesno pobijedio protivkandidata Bećirovića.

Dug DF-a ispario je kao tema iz javnosti i više ga niko ne spominje otkako je Komšić postao logističar Bakira Izetbegovića. Ipak, pitanje ostaje, kako DF bez infrastrukture može vratiti dug bez pomoći velikog mecene i dobrotvora?

Jasno je i zašto je DF sabotirao vladu Šestorke, koja je u sve mane, daleko bolja nego trenutna Vlada KS. Zanimljivo, vlda šestorke bila je pod konstantnom kritikom, dok trenutnu vladu brojni ne znaju ni imenovati po odabranim kadrovima.

Saradnja sa SDA neupitno tjera aktere i na slične metode rada, pa tako nedugo nakon afere „Asim“ dobijamo aferu „Fazla“, zbog koje Nihad Čolpa, predsjednik GS-a, optužuje Željka Komšića da stoji iza svega. Čolpa poručuje da DF ima plan da radi za SDA na lokalnim izborima, što on odbija, da bi nakon toga bio smaknut sa pozicije predsjednika pod nikad razjašnjenim okolnostima na Kongresu kojem niko nije svjedočio.

Na izjave Čolpe Željko Komšić, koji je nešto jače od dvije godine ranije se rukovao i potpisivao koaliciju sa Čolpom,  je novinara o ovoj aferi bezobrazno i krajnje nekorektno prema svom partneru upitao „Koji Čolpa“? Kako je Željko Komšić odjednom zaboravio čovjeka sa kojim je dvije godine u koaliciji nakon što je ovaj odbio saradnja sa SDA?

Čolpina teza će dobiti na snazi jako brzo nakon toga. Naime, DF obznanjuje javnosti kako će imati kandidata za načelnika Tuzle zajedno sa GS-om i Enverom Bijedićem.

„Samo ću vam poručiti, ako je vama, Jasminu Kadiću, Lejli (Didik-Sarajlić, op. a.) ili bilo kome drugom, lakše podnijeti kriminalca Enku Bijedića (Enver Bijedić, op. a.) i kriminalizirani SDP (čast pojedincima) nego profesora Begića (Zlatan, op. a.), onda neka vam dragi Bog pomogne, ako vjerujete u njega! A ako ne, nema vam pomoći svakako“, rekao je Komšić o svom novom partneru nekad ranije.

Njegov trenutni partner Enver Bijedić odgovara:

„Željko Komšić radi direktno u korist SDA te u dogovoru i prema nalogu određenih struktura SDA. Odavno je svima jasno da je Komšić projekt SDA koji iznutra treba uništiti ljevicu i zajednički građanski blok stranaka.“

Zanimljivo, do danas se nisu pojavili dokumenti o Enveru Bijediću, još otkako je napustio SDP BiH i koalirao sa SDA. Odjednom, Željko Komšić je opet zaboravio na nesuglasice. I ovo je danas potpuno jasno. Bijedić i Komšić su mnogo znali jedan o drugome, a mnogo su znali i o saradnji sa SDA. Tako je to u politici, svoji se znaju međusobno.

Komšić, koji je projekat SDA u rušenju svega što nije SDA, našao je sebi saradnika u Enveru Bijediću, novom koalicionom partneru SDA. Logična meta je Tuzla, crveni bastion koji SDA nikad nije osvojila. Komšić se odmah prihvatio zadatka rušenja jedinog grada u kojem SDA nije pustila svoju hobotnicu u svaki fond i svaki novčanik.

Nakon što je počinio opšti zdravstveni nemar u KS, imenujući ličnog prijatelja i savjetnika Mesihovića za ministra, Komšić je odlučio u Tuzli, sa svojim prijateljem Bijedićem, kandidirati doktora Vahida Jusufovića, u sred pandemije.

Glavni izvođač radova u Tuzli za Željka Komšića je Zlatan Begić, koji je poznat po izjavi da „nikakva vrsta koalicije DF-a sa SDA ne dolazi u obzir“, da bi potom i on postao patriota koji je preuzeo odgovornost i lagodno prihvatio Bakira Izetbegovića kao mentora.

Baš kako je Željko Komšić odmah po koaliciji sa SDA se priklonio njihovim metodama, tako je i profesor Ustavnog prava Zlatan Begić pao na ispitu kod Federalnog ustavnog suda, jer su u TK prekršili Ustav. Priča poput vica.

Trenutno, ova družina izvršava posljednji zadatak Bakira Izetbegovića – napasti i osvojiti Tuzlu pod svaku cijenu.

 

 

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK