ŽENE U VRHU SDA: Fotelje i afere

02 Apr 2018
SDA
Bubić, Čolo, Obuća
Vrijeme čitanja: 1 min

Predsjedništvo SDA čine tri žene od 29 članova ukupno. Među potpredsjednicima SDA nema žena. Predstavljamo tri članice iz vrha SDA.

Senija Bubić jedna je od najuspješnijih žena u BiH, svjedoči broj funkcija koje obavlja u SDA. Naime, Bubić je: Predsjednica Asocijacije žena SDA, članica je Predsjedništva SDA, potpredsjednica Regionalnog odbora SDA Podrinje, predsjednica Općinske organizacije SDA Ugljevik, predsjednica Kadrovske komisije RO SDA Podrinje, a i član Kadrovske komisije SDA.

Poznata je i po tome što je nezakonito imenovana u Upravu Razvojne banke, piše Front Slobode. Naime, iako obnaša gore pobrojane funkcije u stranci, Bubić je dio Uprave Razvojne banke, uprkos Članu 18. Zakona o Razvojnoj banci FBiH u kojem stoji: „članovi Uprave ne mogu vršiti stranačke dužnosti niti u jednoj političkoj stranci“.

Također, Bubić je obavljala niz drugih funkcija, uključujući ministarsko mjesto u TK.

 

Alma Čolo je članica Predsjedništva SDA, onaj kadrovski dio SDA koji djeluje u pozadini i rijetko se pojavljuje u javnosti. Ipak, generira glavni profit. Kako trag vodi do BH Telecoma, gdje je Čolo izvršni direktor za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima, jasna je šutnja ove dugogodišnje članice SDA koja je uvijek obnašala velike i značajne funkcije, dok određene nije morala napustiti zbog sukoba interesa. Prije nagradnog mjesta u BH Telecomu, obnašala je funkciju delegata SDA u Domu naroda Parlamenta BiH. Pored toga, bliska je saradnica Mirsada Zaimovića, pravna ekspertica SDA, zbog čega su mnogi pitali kako je pored toliko pravnika u SDA nastradala Revizija tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Aida Obuća je svoj stranački uspon počela u zastupničkoj klupi u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona. Za taj period se veže da je pored zastupničke plate dobila i 3000 KM za školovanje. Opozicija, predvođena Suadom Došlom iz SDP-a, pokrenula je inicijativu ispitivanja zakonitosti uzimanja novca iz budžeta građana. Ipak, Obuća je uredno inkasirala novac. Njen rad je poznat i po suspenziji demokratije, kao Predsjedavajuća Skupštine BPK, zabranila je poslanicima SDP-a, DF-a, BPS i Stranke za bolje Goražde da obilježe Dan BPK polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje, vjerovatno smatrajući da je samo SDA branila BiH, pa poslije rata može određivati i ko će cvijeće polagati.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK