Željko Komšić prodao obraz za vlast sa HDZ-om i SDA-om

12 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Prema informacijama sa današnje sjednice Demokratske fronte, koje su prvo objavili na Slobodnoj Bosni, mediju bliskom SDA, Željko Komšić odlučio je postatio dio vlasti sa omraženim neprijateljima iz HDZ-a i prijateljima iz SDA.

Na konferenciji za novinare potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić najavio je da DF otvara razgovore za ulazak u vlast na Federalnom i državnom nivou. Po svemu sudeći,  Željko Komšić će zaboraviti predizborne izjave o HDZ-u i zajedno sa SDA krenuti u proces formiranja vlasti. Zanimljivo, Đonlagić je bio  najžešći kritičar SDP-a i Naše Stranke kao prohrvatskih elemenata iz famoznog i nikad obznanjenog Plana B.

Bolji poznavatelji prilika smatraju da Komšić sve vrijeme duguje svoju izbornu pobjedu SDA infrastrukturi, te da ovaj potez nije neočekivan. Ovim činom je DF i definitivno napustio BH blok i prigrlio fotelje koje je već dijelio sa istim partnerima u prethodnom sazivu vlasti, koja je ocijenjena kao najgorom poslijeratnom.

Iako Komšić ovaj potez pravda patriotskim razlozima, prema rasporedu i podjeli vlasti očito je da će dobiti mali broj funkcija za rukovodstvo stranke, dok neće imati stvarni utjecaj na donošenje odluka.

Podsjećamo, 2015. godine je upravo Demokratska fronta isporučila HDZ-u sve ključne financijske poluge u Federaciji BiH. Novi ulazak u vlast sa njima gaženje je izbornih obećanja i prodaja obraza kojeg je Komšić nudio sve vrijeme.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK