Željko Komšić nije bio na antifašističkom skupu pa poslao saopštenje

16 May 2020
FOTO: Radio Sarajevo
Vrijeme čitanja: 1 min

Nakon veličanstvenog antifašističkog skupa i mimohoda u Sarajevu brzo se oglasio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji nije bio učesnik mimohoda časno stradalim antifašistima Drugog svjetskog rata. Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Sretan sam zbog činjenice da nas neprijatelji ovog grada nisu nadmudrili. Pozvao sam na oprez, ali već sada je evidentno da su građani ovog grada, uslijed stalnih podmetanja, iskusni borci za svoju i slobodu svih građana.

Sarajevo i Sarajlije istovremeno su pokazali su da ne tolerišu fašizam i da na njega gledaju sa odvratnošću, kao ni to da ne zabranjuju bilo kome da unutar vjerskih objekata promiče bilo kakva uvjerenja za koja promicatelji smatraju da im priliče.

Sarajevo i Sarajlije ponovo su podvukli jasnu razliku izmedu civilizacije i anticivilizacije. Oni koju su se našli na strani anticivilizacije ostali su posramljeni pred licem svijeta, a Sarajevo i Sarajlije na ponos civiliziranom svijetu”, kazao je Komšić.

Osim Komšića, na okupljanju nije bilo ni visokih izabranika DF-a. Među okupljenim primijećen je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, zastupnici Samir Suljević, Igor Stojanović, Jasna Duraković, Segmedina Srna-Bajramović, bivši premijer Edin Forto, federalni zastupnici Senaid Begić, Mira Grgić, Damir Mašić i sve opštinske delegacije SDP-a, brojna nevladina udruženja, antifašisti iz ostalih gradova, doktori Dragan Stevanović i Bakir Nakaš, te profesori Nerzuk Ćurak, Asim Mujkić i Anto Domazet, književnik Marko Vešović i još brojni istaknuti građani i građanke.

Procjenjuje se da je na skupu bilo između četiri i pet hiljada ljudi.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK