Zeleni puleni: Komšići i Lagumdžija osnivaju pokret koji treba isporučiti SDP Bakiru Izetbegoviću

30 Apr 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Kako vrijeme odmiče, tako se i odmotava klupko zakulisnih igara i njihovih izvršitelja u SDP-u koji su bili zaduženi da SDP predaju u ruke Bakiru Izetbegoviću. Posljednji takav akt u nizu i definitivna potvrda da Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić se javno svađaju a tajnost samo za sebe čuvaju s povremenim viđenjem sa Bakirom Izetbegovićem jeste najava osnivanja takozvanog Socijaldemokratskog pokreta, suštinski nove stranke koja to još nije, a njen krajnji cilj jeste infiltriranje u SDP.

Po modelu Bakira Izetbegovića, koji po vikendicama izvlači ciglu za ciglom, tako je i Zlatko Lagumdžija, još uvijek član SDP-a, zajedno sa Mirom Lazovićem rovari po SDP-u i pokušava se infiltrirati u sve strukture. U proglasu dokumenta, koji vrvi momentima poput “zalaganja za fašizam” dokida se demokratija, pa članovi pokreta se ne biraju, ali bi odlučivali o potezima drugih stranaka bez učešća članova tih partija. Također, dokument navodi da niko od trenutnih predsjednika ne može biti izabran. U prevodu, jedino Zlatko Lagumdžija može voditi ovaj neformalni pokret, koji za cilj ima kontrolu nad svim resursima drugih partija, gdje će pojedinci biti privilegirani. Naročito je interesantan dio gdje se navodi da će ovaj pokret biti finansiran od strane drugih političkih subjekata, odnosno, partija.

Na spisku osnivača su navedeni: Ivo Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bečirović, Zoran Blagojević, Nihad Čolpa, Dennis Gratz, Nuko Grebović, Ernest Imamović, Zoran Jovanović, Rasim Kadić, Igor Kamočaji, Željko Komšić, Lidija Korać, Adil Kulenović. Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Petar Matanović, Hakija Meholjić, Zoran Mikulić, Hasan Muratović, Senka Nožica, Krsto Simić, Emir Suljagić, Lamija Tanović, Alen Tucaković, Emir Turkušić, Esad Zgodić i Emir Zlatar.

Međutim, danas su pojedinci sa spiska demantovali da imaju išta sa navedenim spiskom i da ih niko nije kontaktirao za konstituirajuću sjednicu. Među njima su: Dževad Bečirević, Nuko Grebović, Ernest Imamović, Igor Kamočaji, Lidija Korać, Senka Nožica, Alen Tucaković.

Ostaju mnoga pitanja neodgovorena. Zbog čega je na spisku savjetnik Fadila Novalića? Zašo su na spisku većina članova Glavnog odbora SDP-a koji su glasali za koaliciju sa SDA?  Zašto je Komšić usamljen iz DF-a i da li to podrazumijeva njegovu pripremu da napusti brod koji tone? Podsjećamo, Komšić je već tražio gašenje SDP BiH, dok je poslije radio na razvaljivanju BH bloka.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK