Zelena ljevica na djelu: SD protiv djece Pazarić

21 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Nakon objavljivanja šokantnih fotografija i informacija iz Zavoda u Pazarićima, u normalnim zemljama bi se pokrenuo čitav sistem u cilju hitnog reagovanja, rješavanja problema, zaštite djece i sankcionisanja odgovornonih. Ali, ne u našoj zemlji. U Bosni i Hercegovini je moguće da parlamentarna većina, a u ovome slučaju SDA, DF i HDZ, potpomognuti parlamentarcima iz manjih stranaka, prvo glasanjem protiv i suzdržano ne odobri da se o stanju u Zavodu uopšte razgovara, a zatim, odmah sutradan, da se pokrene sveopšta hajka, ne na odgovorna lica, već na one koji dokumente i dokaze objelodanili.

Toj opštoj hajci pridružili su se u toku dana svojim saopštenjem i „Socijaldemokrati BiH“, novonastala stranka iz SDP BiH, okupljeni oko Envera Bijedića i Edina Delića. Tako isti u svom saopštenju navode kako Sabina Ćudić, odnosno Naša stranka i „partneri iz BH bloka“ (SDP BiH) manipulišu istinom u cilju „jeftinog političkog populizma“. Na taj način pridružuju se onima koji od jučer pokušavaju problematiku stanja u Zavodu usmjeriti potpuno drugim tokom, a ne u smjeru hitnog rješavanja nehumanog stanja kojem su štićenici Zavoda izloženi.

Tako Socijaldemokrate BiH, a u javnosti poznatiji kao „zelena ljevica“ zapravo u praksi potvrđuju ovaj drugi naziv koji im je javnost dala. Naime, „socijaldemokrate“ ne zanima uopšte stvarno stanje i rješavanje problematike zlostavljanja i zapostavljanja stićenika u Zavodu u Pazarićima. Jer, da ih zanima, ne bi njihovi parlamentarci bili jučer suzdržani prilikom glasanja, već bi insistirali na raspravi i utvrđivanju svih relevantnih činjenica. Glasavši suzdržano, na jedan vrlo antisocijaldemokratski način, su stali na stranu SDA-DF-HDZ koalicije koja svim sredstvima, parlamentarno i medijski, pokušava sakriti sav javašluk i kriminal njihovih izabranih kadrova u nadzornim i upravnim odborima, direktorskim pozicijama.

Pri tome ne prezaju, potvrdilo se, ni da gaze preko djece i lica sa posebnim potrebama.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK