Zbog sujete ostao sam: S kim to Efendić „nastavlja zajedno“?

26 Oct 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Brojne su kritike koje u posljednje vrijeme iznosi aktuelni načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, iskazujući time nezadovoljstvo unutarstranačkim odnosima u SDA. Od načina kadroviranja, načina vođenja Vlade Kantona Sarajevo, preko afere “Asim”, višestruki su razlozi zbog kojih je Efendić kritikovao (i kritikuje) aktuelno rukovodstvo SDA. Međutim, usprkos iznesenim kritikama, aktuelni načelnik Novog Grada, istovremeno prihvata kandidaturu na predstojećim izborima. Zanimljivo je i da mu je, zvanično, “neprihvatljivo” da bude “Asimov kandidat”, ali da nema nikakvih problema što ga se povezuje sa Husom Ćesirom, predsjednikom OO SDA Novi Grad, poznatom po incidentu napada na kamermana. Na taj način on kontradiktira samom sebi i negira sve ono što javno govori.

Najnoviji primjer takvog ponašanja jeste i ignorisanje zajedničkog predstavljanja kandidata SDA za načelnike u Kantonu Sarajevo, te samostalno predstavljanja vlastitog Programa i kandidata za Općinsko vijeće. Takvo postupanje bez sumnje implicira postojanje ozbiljnog problema na relaciji OO SDA Novi Grad – KO SDA Sarajevo.

Semir Efendić je svoj buntovni stav počeo iznositi mnogo ranije (pred izbore 2016. godine) – čak kritikujući tadašnjeg i aktuelnog Premijera FBiH, Fadila Novalića. Međutim, to buntovništvo je u međuvremenu utihnulo sve do pojavljivanja afere “Asim”. Objavljivanje i iznošenje u javnost načina “funkcionisanja” i “djelovanja” unutar SDA umnogome mu je potkopalo ionako labilnu poziciju. Njegov otvoreni sukob sa samim vrhom SDA, kantonalnom organizacijom pa čak i pojedinim ministrima trenutne sarajevske vlade, pokazuju sve veću nestabilnost i otuđenost s jedne, te ozlojeđenost i nezadovoljstvo trenutnom pozicijom s druge strane. Iako se u javnom prostoru doima da je isto učinio zarad dobrobiti države i naroda, bolje upućeniji navode da je posrijedi lični interes i nezadovoljstvo, prije svega nebivanjem člana Predsjedništva SDA, a potom ni kantonalnim predsjednikom SDA Sarajevo.

Činjenica je da je Efendić izabran kao zajednički kandidat SDA-SBB koalicije 2016. godine, ali da se u međuvremenu javno razišao sa SBB-om. Također je nesporno da se u posljednje vrijeme distancira i od vlastite stranke. Imajući u vidu oboje navedeno, ali i notornu lojalnost koju biračko tijelo SDA osjeća prema svojoj stranci i porodici Izetbegović, te da je upitno da li bi dali podršku odmetnutom Efendiću, osnovano se postavlja pitanje s kim to tačno Efendić planira nastaviti zajedno, a kako implicira u svom sloganu?

Oni najodaniji tvrdit će da je to s narodom. Međutim, ukoliko se analiziraju posljedni izborni rezultati, tj. rezultati Općih izbora 2018. godine, utvrdit će se da su na području Novog Grada stranke „Četvorke“ (SDP, NiP, NS i NBL), skupa osvojile više glasova od SDA predvođene upravo prvim čovjekom novogradske SDA. Ovo je direktna politička prijetnja kandidaturi Efendića obzirom da su stranke „Četvorke“ svim svojim kapacitetima stale iza svog kandidata, mladog, ambicioznog i u realnom sektoru dokazanog, Adnana Delića.

Indikativno je također da je na lokalnim izborima u Novom Gradu prijavljen značajan broj političkih stranka koje nemaju nikakvu infrastrukturu niti glasačku bazu. Ostaje pitanje na koje nećemo dobiti odgovor, a to je – da SDA nije predložila Efendića kao kandidata za načelnika Novog Grada, da li bi jedna od ovih stranaka poslužila kao alternativa za Efendićevu novu kandidaturu? Kako god, shodno cjelokupnoj izvršenoj analizi ostaje jedno suštinski mnogo važnije pitanje: da li je građanima Novog Grada zaista potreban načelnik koji neće imati podršku niti jedne ozbiljnije stranke unutar novog saziva Općinskog vijeća?

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK