Žarko Papić: Ovo je početak kraja vlasti nacionalnih stranaka, ostati jedinstven u KS

05 Feb 2019
Piše: Faruk Vele, radiosarajevo.ba

Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i analitičar dr. Žarko Papić u razgovoru za Radiosarajevo.ba pozdravio je odluku Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) da ne ide u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) na Federalnom i državnom nivou, te da budu opozicija.

Profesor Papić smatra da je ovakva odluka dobra i pozitivna.

Ugledni profesor je jedan od bh. intelektualaca koji su ovih dana potpisali pismo kojim najoštrije osuđuju, kako su tada naveli, mogućnost koaliranja Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) sa SDA, HDZ-om BiH i SNSD-om.

„Ova odluka mijenja političku paradigmu u BiH i označava, bit ću slobodan da budem optimista, početak kraja vlasti nacionalnih stranaka. Dakle, sama po sebi odluka je veoma dobra, a suština te odluke je da se formira prava alternativa koja se ne oslanja na nacionalnu homogenizaciju, proizvodnju tenzija i konflikata i otvara mogućnost da se počnu rješavati stvarni problemi svih građana BiH. Napadi koji su išli na protivnike koaliranja, da treba braniti državu koja je ugrožena, su, moram reći, čista manipulacija. Država jeste ugrožena, ali ugrožena je od nacionalnih stranaka. Ne možete braniti državu tako što ćete ući u koaliciju s onima za koje sami tvrdite da je ugrožava“, kazao je profesor Papić za Radiosarajevo.ba.

U tom smislu Papić navodi ilustrativan primjer politike HDZ-a i tzv. HNS-a.

„Na primjer, govori se, i to s pravom o tome da UZP i njegovo nepriznavanje od strane HDZ-a i satelita oko njega, nepriznavanje kvalifikacije Haaga, znači napad na državu. Tačno! A vi onda branite BiH tako što idete u koaliciju s njima!? A, slušajte, to je vrijeđanje inteligencije građana BiH“, navodi on, ponavljajući da je odluka Bh. bloka dobra.

No, po njemu, dobijeno je prvo i po poluvrijeme.

„Ostalo je nešto malo da se igra utakmice. Nije postignuta 100-postotna saglasnost oko svega i svačega, ali na ključnoj stvari je postignuta saglasnost. Vjerovatno će biti trzavica, ali velike su šanse da Bh. blok dobija veoma mnogo. Da zadrži kantone, imao je jednog momenta pet kantona, sad je spao na dva, dakle, da zadrži ovo što ima, zato što dolaze lokalni izbori“, pojasnio je sagovornik Radiosarajevo.ba.

Ključno mjesto za jedinstvo Bh. bloka jeste Kanton Sarajevo.

„Trebaju da ostanu jedinstveni u Kantonu Sarajevo i da rade pametne stvari. Nastranu ovih nekoliko omaški koje su napravili. Zato što je to za građane Sarajeva važno. S druge strane veoma je važno za lokalne izbore koji dolaze za godinu i pol“, naglasio je.

Vjeruje da će biti i javnih pritisaka, poput onih putem pojedinih televizija, što se moglo vidjeti i u slučaju pisma bh. intelektualaca, ali i „pritisaka ispod žita“.

„Vidjeli ste kako je Šepićev blok, nastranu njegove gluposti, razbijen. Razbijen je sa 6,5 miliona maraka. Ako poslove dobijete nabrzinu, bez dovole, za 24 sata, a dan iza toga potpišete koaliciju sa SDA u Federalnom parlamentu, slušajte, ja ne znam kako nekom tužilaštvu ne pada na pamet da čitaju novine. To je javna prijava“, zaključio je Papić.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK