ZAPOSTAVLJENA BOSNA: Kad sindikalne vođe tuku radnike

04 Jul 2018
FOTO: Steve Cup
Vrijeme čitanja: 2 min

Radnici Bosne i Hercegovine ne samo da se moraju boriti protiv eksploatatorskih kapitalista, već i protiv tzv. žutih sindikata, je problem na koji Forum sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH nailazi sve češće na terenu i u susretu sa radnicima širom Bosne i Hercegovine. To su sindikati koji daju privid da predstavljaju radnike i njihove interese, a u suštini su u potpunosti lojalni poslodavcu i strogo kontrolisani. Uspostavljanje žutih sindikata je taktika koju privatne firme koriste kako bi spriječili istinsko zastupanje radničkih interesa i ugušile radnički glas kroz slobodno i nezavisno djelovanje sindikata.

Radnici u privatnom sektoru Bosne i Hercegovine su rijetko sindikalno organizovani, što je veliki problem. Arcelor Mittal Zenica je u ovom smislu izuzetak. Ipak, po riječima pojedinih radnika nezadovoljstvo radnika situacijom i radom sindikata u ovoj fabrici, te odnosom menadžmenta prema cijeloj situaciji je veliko. Sindikat djeluje netransparentno i anahrono, radnicima već godinama stagniraju plate, loši su uslovi rada i ugrožavaju zdravlje radnika, sindikalni članovi su neinformisani i isključeni, a sindikalno rukovodstvo je blisko menadžmentu firme umjesto radnicima. Radnici tvrde da menadžment vrši uticaj na sindikat i na taj način ugrožava nezavisnost sindikalnog djelovanja u zaštiti radničkih interesa. Neprihvatajući takvu situaciju i tražeći načina da zaštite svoja prava i interese grupa radnika je inicirala organizovanje Vijeća uposlenika, kako bi na taj način kreirali prostor za djelovanje i zaštitu svojih interesa. U tu svrhu organizovana je inicijativna grupa koja priprema osnivanje tog Vijeća.

Inicijativa nezadovoljnih radnika da zaštite svoja prava i interese kod sindikata Arcelor Mittal Zenica izazvala je reakcije i umjesto dijaloga sa radnicima i volje da razumiju zbog čega i zašto su radnici nezadovoljni, sindikalno rukovodstvo članove Inicijativne grupe za osnivanje Vijeća uposlenika onemogućava, maltretira, vrijeđa i fizički napada. Prošle sedmice je Ajdina Tursanovića, radnik u pogonu Aglomeracije u fabrici Accelor Mittal i jedan od inicijatora , fizički napao sindikalni predstavnika S. A. Ovo je četvrti fizički napad na njega. Menadžment ranije nikada nije poduzeo nikakve mjere da osigura sigurnost na poslu Ajdinu i ostalim radnicima, već su uvijek ignorisali maltretiranje radnika.

Ovaj put je Ajdin iz hrabrosti slučaj maltretiranja i napada prijavio policiji, i podnio prijavu protiv ovakvog ponašanja sindikaliste. Forum sindikalnih aktivsita i aktvistica SDP BiH donosi Ajdinovu priču:

„Po dolasku na posao tj. idući prema pogonu Aglomeracije u susret mi je naišao S. A., predstavnik Sindikata Aglomeracije, koji je prilazeći mi pitao šta ja to objavljujem po internetu, te me fizički napao i udario mi šamar. Ostao sam zaleđen od jačine udarca i jedva sam se suzdržao, ali nisam i ne bih se nikada na poslu tukao i mrzim nasilje! On je opet krenuo prema meni, nakon čega sam se udaljio i krenuo prema upravi pogona da ga prijavim. To sam mu i rekao da ću uraditi, te da se ne može tako ponašati. On mi je na to dobacio da prijavim kome hoću i da mu ne mogu ništa! U trenutku napada S. A. na mene pored nas je naišao novi kolega, pripravnik, koji je to sve vidio. Otišao sam u upravu i direktoru sve prijavio, a on je samo rekao napiši izjavu, ostavi tu i riješiti ćemo. To me izrevoltiralo, jer ovo je četvrti fizički napad na mene na poslu i nikad uprava nije reagovala osim što svaki put dam izjavu! Predhodna tri fizička napada imao sam od Sadikovog najboljeg prijatelja i niko nikada ništa nije poduzeo! Zbog toga ovaj put, izrevoltiran i sa iskustvom da uprava Aglomeracije neće ništa učiniti, pozvao sam policiju da i njima podnesem prijavu protiv dotičnog nasilnika sindikaliste s ciljem da ovaj put neko nešto učini i iskreno se nadam da hoće! Kada je policija stigla dali smo im izjave. Nakon završenog uviđaja otišao sam ljekaru jer nisam bio u takvom psihološkom stanju da bih mogao nastaviti raditi i upravljati pogonom. Trenutno sam na bolovanju zbog konstantnog mobinga i stresa koji doživljavam na poslu!»

Priča radnika u Arcelor Mittalu i fizički napadi na Ajdina ostavljaju gorak ukus u ustima da smo na takvom nivou radničke solidarnosti, gdje radnici tuku jedni druge, a zbog interesa poslodavaca koji ih zajednički eksploatiše. U takvoj situaciji radnički položaj mora slabiti iz dana u dan. Ovo nas ne smije obeshrabriti. Sindikat se mora reformisati i djelovati kao istinski i sposoban predstavnik interesa rada u odnosu prema interesu kapitala. U tome radnici moraju pokretati te promjene uz podršku viših nivoa sindikata i ljevičarske politike.

radnici.ba

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK